facebook

Събития

bienale_678x410_crop_478b24840a
30.09.2021 10:00
Събития

Международно биенале на стъклото 2021

Квадрат 500
Пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19-ти февруари“ № 1

 

Международното биенале на стъклото е основано през 2017 г. от доц. д-р Константин Вълчев, художник на стъкло, възпитаник на чешката школа по стъкло, бивш студент на световноизвестния художник, професор Станислав Либенски, и в момента самият той - професор в Нов български университет, където създава ателието по стъкло преди повече от 10 години.

Основната цел на биеналето е да популяризира изкуството от стъкло в България и да представи световноизвестни художници в областта, да насърчи както утвърдени, така и млади изграждащи се български и международни художници, да си сътрудничат в семинари и изложби, да показват своите произведения в цялата страна в градски музеи, художествени галерии, културни центрове и други места на изкуството. Гости на събитието са международни автори и преподаватели, които запознават публиката с възможностите и постиженията в тази област на изобразителното изкуство. МБС предоставя университетски стипендии в партньорство с Нов български университет. Чрез това сътрудничество и колективна грижа за новото поколение художници, МБС се стреми да популяризира изкуство от стъкло както в България, така и на международната сцена.

Биеналето през 2017 г. бе високо оценено и прието с голям интерес и ентусиазъм от художници, професионалисти в изкуството и обществеността. Той посрещна 120 художници от 30 страни и представи произведения на известни автори като Станислав Либенски и Ярослава Брихтова, Зденек Лоцки, Дана Замечникова и много други.





Второто издание на Биеналето през 2019 посрещна художници от 37 държави, сред които Лино Таляпиетра, Марвин Липофски, Иржи Шухайек и Вацлав Циглер. Отново с много положителен ефект от събитията, които се състояха в цялата страна.

 

 

 

 

Основната цел на биеналето е да насърчи и отрази еволюциите в изкуството от стъкло, като показва едни до други произведения на световноизвестни художници и произведения на новоизграждащи се художници. В допълнение към популяризирането на изкуството на стъклото, биеналето се фокусира по индивидуален начин върху художниците на стъкло, като ги представя чрез техния личен и творчески път. Намираме този подход съществен що се отнася до пълноценното съчетание на елементи, детерминиращи и фаворизиращи влиянието на изкуството (от стъкло) като медиум и разкриващи неговия комуникативен и обединяващ потенциал. Освен това, чрез няколкогодишните си начинания, МБС се превърна в представител на една общност от художници, която свързва и поддържа стабилна връзка между тях на интергенерационно и на международно ниво.

Тазгодишното трето издание на Биеналето ще се състои между 5 октомври и 7 ноември 2021 г. в „Квадрат 500“, обновената и разширена сграда на Българската национална галерия в София и ще представи над 150 художници от 42 държави.

Можете да визуализирате няколко интервюта, проведени в рамките на проект, промотиращ тясно свързани с биеналето художници: http://glassbiennale.nbu.bg/interview_series/

Информация за биеналето в медиите: http://glassbiennale.nbu.bg/media/

Паралелно с изложбата и в реакция на актуалната пандемична ситуация, МБС организира виртуални събития, представящи учасващи автори в тазгодишното издание. Официалното откриване на биеналето също ще бъде излъчено наживо във виртуалната платформа IBG Connect.