facebook

Събития

inside3_678x410_crop_478b24840a
15.09.2021 18:00
Събития

Музикална вечер с участието на проф. Конов

Среща с клавирни сонати на Доменико Скарлати (1685-1757)

Книжарница и галерия „НБУ В ЦЕНТЪРа“


Организатори:
Център за книгата
Книжарница и галерия „НБУ В ЦЕНТЪРа“
департамент „Музика“

Водещ:
проф. Явор Конов

Клавирни сонати на Scarlatti, наричани още сонати на клавесин Scarlatti, група от 555 сонати за клавесин от Доменико Скарлати, датиращ от началото на 18 век. В съвременното изпълнение сонатите понякога се изпълняват на пиано.

Скарлати, макар и роден в Неапол, прекарва близо 40 години в кралските дворове на Иберийския полуостров, първо с португалското кралско семейство, след това в Испания, когато португалската принцеса Мария Барбара де Браганса (за която той е бил музикален майстор) се омъжва за испанската корона княз Фернандо (по-късно Фердинанд VI). Сонатите показват майсторство на клавиатурна техника, равно на това на съвременника на Скарлати Йохан Себастиан Бах, със сложно декорирани фрази.

Източник: delphipages.com

Явор Конов е утвърден и известен у нас и в чужбина музиколог. От 4-годишен свири на пиано (сред  преподавателите му са легендарният Константин Станкович и прекрасният проф. д-р Атанас Куртев). Уроци при Надя Буланже (1978). Завършил е в София Националното музикално училище (пиано, 1983) и Националната музикална академия (музикология – полифония, при проф. д-р Димитър Христов, както и хорово дирижиране при проф. Стоян Кралев, 1991). Специализирал е многократно и в чужбина. Майсторски клас по клавесин (Орвието, Италия, 1995). Изследва предимно западноевропейска теория и история на музиката. Има повече от 200 публикации - монографии, анотирани преводи, студии, статии, учебни помагала и други. От 2010 е на щат в департамент Музика на Нов български университет в София.

Източник: Официален сайт на Явор Конов

Събитието ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки.