Събития

blue-international-children-s-book-day-event-facebook-event-cover-10_678x410_crop_478b24840a
14.05.2020 18:00
Събития

На живо – концерт на Стоян Караиванов и Доач Бездюз

Аржентинска музика от Астор Пиацола

Facebook Stream


Организатори:
департамент „Музика“, Нов български университет,
Confédération Mondiale de l’Accordéon,
Associazione Антон Щадлер

СТОЯН КАРАИВАНОВ печели редица награди от национални и международни състезания по акордеон. Носител е на първото място в категорията „Солисти“ в най-високата възрастова група с най-добър резултат сред всички участници на международното състезание „Георги Гълъбов“ в Бистрица, София през 2017 година. Отличен е с почетна грамота за високото му представяне от Българската академия на науките и изкуствата. През 2019 г. Стоян спечели първото място в първия международен акордеон „Акордомания“ в Плевен. През 2019 г. Стоян продължава образованието си в Нов български университет, специалност баян с преподавател Владимир Мандич. През тази година той започва да свири на бандонеон и взема уроци от един от най-добрите играчи Фабио Фурия (Италия ). Стоян специализира класически акордеон при професор Фредерик Дешам (Франция) (2019) и жанрова музика в Международния център за акордеон и музика „Жак-Морне“ при професор Жак Морн във Франция (2017). Стоян е участвал в майсторски класове с някои от най-изтъкнатите и доказали се преподаватели по баян и акордеон като народния артист на Русия, проф. Фридрих Липс, проф. Мий Мики, проф. Николай Кравцов, проф. Юрий Шишкин и проф. Владимир Мандич , През 2016, 2017, 2018 и 2019 участва в изпълнението на „Нощта на звездите“, в „Арена Армеец“ като солист на колегиума „Левон Манукян Музикум“ с диригента Левон Манукян. Стоян също е солист под палката диригентите Константин Илиевски, Рамиро Ариста и Цанислав Петков. Той участва в едно от най-изявените събития в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 – „Медея“. Стоян Караиванов е концертирал и участвал в международни фестивали в Австрия, Словакия, Германия, Италия, Македония, Босна и Херцеговина, Кипър и др.

ДОАЧ БЕЗДЮЗ е роден на 23 юли 1999 г. в Мерсин, Турция. През 2006 г. започва музикалното си образование в Държавната консерватория на Мерсинския университет като студент в класа по пиано на Марина Цинкарадзе. В периода от 2013 до 2015 г. учи в Анкарската гимназия за музикално и сценично изкуство в университета в Билкент в класа на проф. Гулнара Азиз. Участва активно в майсторски класове на изтъкнати пианисти като Мухиттин Дуруоглу, Йозгур Айдън, Емре Еливар, Й. К. Ван ден Айден, Мирослав Дачич, Марта Гуляс, Артуро Писаро, Винченцо Балзани, Гохан Айбулус, Гулсин Онай, Людмил Ангелов. Освен това редовно работи с Цветелина Тунтева – преподавател в Държавната консерватория в Адана. През 2017 г. завършва средното си образование в консерваторията в Мерсин, а през 2018 г. е приет за студент в Нов български университет в класа по пиано на проф. Людмил Ангелов.


Доач е носител редица награди от национални и международни състезания, включително: Трета награда от Втория национален конкурс „Камуран Гундемир“ в Мерсин, Турция (2013); Четвърта награда от международния конкурс „Пера“ в Истанбул, Турция (2010 г.); Първа награда от конкурса „Моцарт Академия“ в Измир, Турция (2018) и Трета награда от Международния конкурс за пиано фестивал в Анталия, Турция (2018).