facebook

Събития

rozhen_678x410_crop_478b24840a
21.11.2014 10:00
Събития

Национална астрономическа обсерватория и Районна климатична станция „Рожен“ - физически методи и апаратура за мониторинг на космически и атмосферни явления

Пътуващ семинар в рамките на Mobile school

Националната астрономическа обсерватория „Рожен“

Организатор:
департамент „Природни науки“

Водещ:
проф. Цветан Б. Георгиев, д.физ.н.

Участници:
студенти от департамента

21 – 22.11.2015 г.

Семинарът е традиционен за Департамент „Природни науки“. Пътуващият семинар е реализиран по проект към бакалавърските програми на департамент „Природни науки“ с финансиране от фонд „Учебни програми“ на ФБО. Проектът се подкрепя от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН чрез предоставяне на нощни асистенти и наблюдателна апаратура, с който департаментът има договор за научно и образователно сътрудничество.

Проектът е предназначен за двудневно практическо обучение на студентите по:

- Инфраструктура и околна среда на Националната обсерватория и Районната климатична станция Рожен, разположени в централните Родопи;
- Основни параметри, апаратури и методи за мониторинг на космически и атмосферни явления.
Основните обекти са Националната астрономическа обсерватория (НАО „Рожен“) и Районната климатична станция, и двете на вр. Рожен, на 1750 м над морското ниво. Студентите се запознават с научните програми, методиката на изследванията и уредите за мониторинг. Студентите се посрещат и развеждат от д-р Никола Петров, Заместник-директор на Обсерваторията.

При пътуването към и от Обсерваторията се посещава и провежда лекция в Магерницата на Бачковския манастир, в Планетариум Смолян, в Националната обсерватория и в Музея на авиацията в Крумово.
Департамент „Природни науки“ провежда такъв семинар за шести път.


Снимка: kmeta.bg