facebook

Събития

wfaf-2022-poster_678x410_crop_478b24840a
11.10.2022 18:00
Събития

Наградените филми на 18-ти световен фестивал на анимационния филм – Варна, 2022

Анимационен семинар

Корпус 3, Киносалон


Организатор:
департамент „Кино, реклама и шоубизнес“, програма „Анимационно кино“


Водещи:
преп. Велислава Господинова, доц. д-р Невелина Попова, д-р Пенчо Кунчев, гл. ас. д-р Севина Иванова, ас. Весела Данчева-Богданова, ас. Иван Богданов, преп. Йоана Атанасова


По традиция, и тази година, Анимационният семинар на програма „Анимационно кино” започва с представяне на филми от 18-тия Световен фестивал на анимационния филм, който се проведе във Варна от 7-ми до 11-ти септември. http://varnafest.org/

В програмата на семинара са включени късометражните филми, които бяха наградени от международното фестивално жури в различни категории. Голямата награда „Гран При“ се присъди на чилийския късометражен филм „Звяр“ с режисьор Уго Коварубиас. Специални дипломи в категория късометражен филм получиха португалските филми „Връзка“ на Александра Рамиреш и „Боклукчията“ на Лаура Гонсалвеш. В категорията за най-добър детски филм наградата отиде при „Кралицата на лисиците“ с реж. Марина Росет от Швейцария, а специална диплома в същата категория беше дадена на израелския филм „Черна пързалка“ с реж. Ури Лотан. В студентската състезателна програма най-високо беше оценен френския филм „Мокро“ с режисьорски екип от Мариян Бергеонор, Лорен Монтпер, Мелина Мандон, Кло Перебрун и Елвира Тусак, а специална диплома грабна филмът „Момиче във водата“ от Тайван на режисьор Ши- Ру Хуанг.

Тази прожекция ще даде възможност на студентите да се запознаят с най-новите филми и тенденции в световното авторско анимационно кино, а след това те ще могат да споделят своите впечатления и да дискутират с екип от преподавателите на програмата своето мнение и въпроси, свързани с режисурата, драматургията и анимационната техника на показаните филми.

В екипа на водещите семинара са: преп. Велислава Господинова, доц. д-р Невелина Попова, д-р Пенчо Кунчев, гл. ас. д-р Севина Иванова, ас. Весела Данчева-Богданова, ас. Иван Богданов, преп. Йоана Атанасова, Йосиф Кокончев, както и студенти, взели участие като организатори и доброволци в Световния фестивал на анимационния филм, Варна, 2022.