facebook

Събития

slide4-copy_678x410_crop_478b24840a
07.06.2015 09:00
Събития

NBU Open 2015 – Clash of Debaters

Състезание по дебати на английски език

 

Корпус 1, зали 114, 115, 116, 117, 118, 119 и 210 аудитория „Проф. Константин Кацаров“

 

Организатор:
Клуб по дебати към Студентски съвет

 

Водещи:
Стефан Стефанов,
Борислав Георгиев

 

Участници:
студенти и ученици от столични училища и университети, клубове от Пловдив, Пазарджик, Асеновград, Скопие и Солун

 

Щастливи сме да обявим първото локално състезание по дебати на територията на нБУ. Форматът на състезанието е Британски парламентарен и ще се проведе на английски език. Четири отбора от по двама говорители се сблъскват, за да създадат истинско представление на ораторското майсторство. Състезанието обещава надпреварата да е изключителна в своите 3 кръга и финал с таван 20 отбора. В навечерието на Международното състезание по дебати в София, събитието в НБУ ще срещне отбори от цялата страна.

Как работатят състезателните дебати:
Един дебат се състои от тема и предложения за решаване на проблем. Например „Това правителство ще даде два гласа на бедните в изборите“. Едната страна на дебата се бори да докаже и покаже, че предложеното решение е добра и разумна идея, а от другата страна опонират в противоположна теза. Противниците на идеята трябва да отхвърлят тезата на предлагащите чрез логически или фактически пропуски в тяхното изложение. Възможно е да се наложи на човек да защитава позиция, различна от личните му възгледи, но по този начин той се учи да вижда проблемите извън комфорта на собствените си разбирания и да е съпричастен към проблемите на „другите“.

 

Съдиите:
Съдиите са обикновени хора или бивши дебатьори. Те взимат своето решение на базата на три критерия:

  • съдържание и аргументация;
  • стратегия и структура на речта;
  • стил и визуално представяне.

В различните формати се фокуса върху трите критерия е различен. В БиПи (Британски парламентарен дебат) се акцентира най-вече на стратегията при представяне на речта и качеството на аргументацията. Съдиите имат ангажимента да отсъждат на принципа „tabula rasa“ или само на база казаното от говорителите в дебата.

Клубът по дебати към СС на НБУ е създаден с цел да служи като платформа за комуникация, както и да развива вербалните и невербалните умения, публичното говорене на студентите в НБУ и членовете на клуба. Организацията е част от развитието на неформалното образование в страната. Основна дейност на клуба е обучението по спортни дебати и участия в състезания на локално, национално и международно ниво.