facebook

Събития

dsc-001-copy_678x410_crop_478b24840a
26.11.2015 18:30
Събития

НЕОН – „Протестиращо тяло / Празнуващо тяло“

Лекция-спектакъл

Университетски театър

Организатори:
Университетски театър
Гараж колектив

Модератор:
Росен Михайлов – докторант

Участници:
Александар Георгиев (Македония/Швеция), Жана Пенчева и Ирена Цветкова – алумни на специализация „Танцов театър“, департамент „Театър“

На този хепънинг/хореография/лекция/пърформанс – Жана, Ирена и Аце, ще предложат една гледна точка, хореографирана през тяхната артистична призма, в която безцелно се говори за протестиращото тяло като празнуващо тяло. Те използат безцелността като пространство, в което се отварят възможности за проекция на безкрайните линии на въображението, представите, усещанията и вижданията на всички. Всички аз, всички ние, всички вие, и всички останали, които присъстват в този момент, в това пространство - лекция пърформанс НЕОН.

НЕОН е колективен творчески процес между Александар Георгиев, Жана Пенчева и Ирена Цветанова, (Гараж колектив), който изследва и популяризира подхода към празнуващото тяло в протеста. НЕОН е лекция-пърформанс и спектакъл, които боравят с тематиката на гражданския протест и актуалните социални проблематики чрез сатира, помпозност, сексуален тембър и флирт в театрален и хореографски контекст. НЕОН е Бурлеск и неговият език носи всичко това – НЕОН е тяло, което разговаря, смее се, критикува, обича, танцува и живее. НЕОН празнува тялото и активира/генерира въпроси около тематиката на протеста, Бурлескa и техните функции в обществото.


Проект НЕОН е финансиран от Столична програма „Култура“ за 2015, и по реда и при условията на Правилника за съфинансиране на културни проекти на Община Бургас за 2015. НЕОН е част от резидентската програма на Derida Dance Center, партньори по проекта са: Гараж Колектив, Нов български универитет, Сдружение Хамалогика, Танц БГ, Социален център - Бургас, Младежки културен център, Виж Бургас!, PowerFM, Предаване Ателие към БНТ.

Александар Георгиев (Македония/Швеция), Жана Пенчева и Ирена Цветкова – алумни на специализация „Танцов театър“, департамент „Театър“.