facebook

Събития

1899540_678x410_crop_478b24840a
17.11.2020 11:30
Събития

Новините отвътре: Светът през 2020 и отразяването на международни новини на терен - дискусия с Кристина Баксанова и Борис Пинтев

Семинар „Знания за ПР практици и журналисти”

Zoom

Организатор:
департамент „Медии и комуникация”


Водещ и модератор:
проф. д-р Десислава Бошнакова


Участници:
студенти и преподаватели от департамент „Медии и комуникация” и департамент „Кино, реклама и шоубизнес”


Светът се променя, играчите се преразпределят и раздават нови карти. Източниците на информация за международните събития се увеличат главоломно. Какво правят международните редактори, репортери и оператори на bTV Новините, за да стигнат до истината и да предадат най-пълната и обективна картина?

Какво е нужно на репортера и оператора, за да работят ефективно в епицентъра на най-драматичните събития? Защо са важни човешките истории в контекста на международните новини? И защо е необходимо новинарските екипи  да следят важните събития извън пределите на страната?

По повод 20 години от създаването на редакцията с най-голямо доверие в България, главният редактор „Международни новини” на bTV Новините Кристина Баксанова и дългогодишният оператор и преподавател в департамент „Кино, реклама и шоубизнес” Борис Пинтев споделят със студентите на НБУ онова, което остава скрито за ТВ зрителите.

Кристина Баксанова е един от най-емблематичните репортери и водещи на bTV Новините още от самото създаване на телевизията през 2000 г. Автор е на редица документални филми за bTV Документитe и bTV Репортерите. Любопитството й винаги е било към света - какво се случва извън границите ни и как това засяга България.

Повече от 10 години тя отразява събитията и политическите процеси във ФРГ, следи диалога между Берлин, Брюксел и София, защото вярва, че журналистите трябва да правят прозрачни процесите, при които се взимат решения, засягащи обществото. Именно Кристина Баксанова показа на зрителите на bTV атентатите в Мюнхен и Ансбах, и дипломатическите преговори за бъдещето на ЕС след BREXIT. Също така - атентата в Берлин, обществените и политически  промени в Европа след мигрантската вълна през 2015 г., както и изборите за Европейски парламент през 2019.  Днес тя ръководи екипа от международни редактори на bTV Новините.

Журналистката е носител и на редица призове за работата си през годините. Документалният филм на Кристина Баксанова и Борис Пинтев “Три разказа” бе включен и в прожекциите на специалната програма на кинофестивала в Сараево 2018. Най-ценната награда за нея обаче е, когато неин репортаж е променил статукво, несправедливост или е помогнал на някого.

Борис Пинтев е част от екипа на bTV Новините от създаването им до днес. Той работи като телевизионен оператор повече от 20 години. От над 10 години съчетава работата на терен с преподавателската дейност, като обучава на тънкостите в професията студентите в Нов Български Университет, където води курс „Телевизионен репортаж”, в департамент „Кино, реклама и шоубизнес”.

Борис Пинтев е носител на приза „Оператор на годината” в BTV три пъти, като колегите му го определят като най-добрия сред операторите в телевизията през 2011, 2016 и 2019 г. През изминалата година той започна и подготовката на своята докторска дисертация на тема „Творчески и технологични предизвикателства и отговорности на оператора в телевизионния екип”.

Борис Пинтев е оператор на десетки документални филми и репортажи, носител на няколко награди от наши международни фестивали.