facebook

Събития

11-june_678x410_crop_478b24840a
11.06.2024 18:00
Събития

Образи на града. Разговор с Виолета Апостолова – Лети за изложбата ѝ „Близо и далеч“

Книжарницата и галерия „НБУ в Центъра“


Организатори:
Книжарницата и галерия „НБУ в Центъра“


Участници:
Виолета Апостолова, културологът Виктория Роланска и писателят Десислава Каменова.

 

По време на събитието ще поговорим за традицията на заснемане на  европейското градско пространство във взаимодействие с неговите обитатели в творчеството на фотографи като Анри Картие-Бресон, Робер Доано и Андре Кертеш.

 

Погледът на Виолета Апостолова към парижките места и жители продължава разговора с тези и други автори, пленени от атмосферата на града.

 

В изложбата си „Близо и далеч“ Виолета Апостолова - Лети представя фотографии от Париж, които заснема по време на участието си в творческа резиденция в ателиетата на СБХ в Cité internationale des arts през 2023 година.

 

Като родно място и дом на фотографското и филмовото  изкуство, Париж е бил заснеман безброй пъти и предстои да остане във фокуса и на съвременното изкуство. Ценното в настоящата изложба е именно индивидуалният поглед на Виолета Апостолова и усещането ѝ за дори вече познати, „близки“ на съвременния човек места, случайната среща на фотографа и зрителя с тях, която се разгръща като разговор във времето.

Заснетите образи са сякаш в постоянен „полет“, спонтанно уловени и в очакване да бъдат пуснати на свобода, и да се срещнат с нови погледи. 

Кадрите в изложбата са създадени чрез синтез от различни фотографски техники – черно-бяла, цветна фотография, аналогов и дигитален формат, и в тях откриваме знаци за непрестанната комуникация между европейската столица и нейните обитатели. Миналото и настоящето в тихите улици и детската игра, и свободната мисъл в полета на птиците.

 

Изложбата „Близо и далеч“ може да бъде видяна от 31 май до 14 юни в пространството на галерия-книжарница  „София Прес“ на ул. „Славянска“ 29. 

 

Информация за автора:

Виолета Апостолова работи в областта на фотографията, печатната графика – както с класически графични техники, така и с компютърно генерирани изображения.
Изследва темите, свързани с границите, изгубените връзки, себетърсенето и вярата, както и връзката текст и образ. Участва в регионални, национални и международни изложби и проекти в областта на графиката и фотографията (в Испания, Англия, Сърбия, Румъния, Русия, Мексико, Унгария, Виена, Хърватия, България и др.). Член е на Съюза на българските художници, секция „Графика и илюстрация“ от 2016.