Събития

law-history_678x410_crop_478b24840a
25.04.2018 13:00
Събития

Общоуниверситетски семинар „Българска памет и съвест за тоталитарната държава - исторически и юридически разказ“

„Гражданска позиция във време на безсилие: страници от историята на източноевропейските интелектуалци в годините на тоталитарната система“

Библиотека, Семинарна зала

Организатори:
департамент „Право“
департамент „История“

Водещ:
гл. ас. д-р Методи Методиев

Модератор:
проф. Райна Николова, д. н.

Участници:
проф. д-р Екатерина Михайлова, доц. д-р Веселин Методиев, доц. д-р Лъчезар Стоянов, проф. Райна Николова, д. н., други преподаватели и студенти от департаментите „Право“, „История“, „Философия“, „Икономика“, Център Български институт за отношения между хората, „Нова българистика“ и др.

Темата ще засегне противопоставянето на гражданското общество срещу тоталитарните режими в Източна Европа.
Гл. ас. д-р Методи Методиев е преподавател в департамент „История“ на НБУ. Неговите научни интереси са в областта на историята на Източна и Югоизточна Европа от втората половина на ХХ век. Той е консултант на филма за събитията през 1968 г. в Чехословакия „Българско лято – Пражка пролет“ на Найо Тицин (2009 г.), преводач е на Речника на комунизма, издаден от Робърт Сървис и Силвио Понс (2010 г.). Участник е в конференции, организирани от University College London (2014 – 2015 г.), както и в ежегодната конференция на Британския център за изследвания на Източна Европа, проведена в Кеймбридж през 2015 г.