facebook

Събития

yon-gulya_678x410_crop_478b24840a
27.03.2019 16:30
Събития

Общоуниверситетски семинар „Дипломатът на 21 век. “Getting to Know Diplomacy and Diplomats” Да разбираме дипломацията и дипломатите“

Публична лекция и дискусия на Н.Пр. Йон Гъля (Посланик на Румъния) на тема: Да бъдеш посланик на страна, председателстваща Съвета на ЕС

Корпус 1, 310 аудитория „Проф. Петър Мутафчиев и проф. Вера Мутафчиева“

Организатори:
департамент „Администрация и управление“
департамент „Политически науки“

Тема:
Да бъдеш посланик на страна, председателстваща Съвета на ЕС

Лектор:
Н.Пр. Йон Гъля
Посланик на Румъния в Република България

Модератор:
д-р Иван Начев

Семинарът е насочен към студенти в бакалавърски и магистърски програми на департаментите „Администрация и управление“, „Икономика“, „Политически науки“ и др.с цел по-добро познаване на някои специфични аспекти на международните отношения, а именно работата и ролята на посланиците.

Семинарите ще дадат възможност на студентите да обменят мнения и идеи за ролята и отговорностите на дипломатите в 21 век.

За участието си студентите ще могат да получат кредити от извънаудиторни курсове.

Ще бъде осигурен симултанен превод от английски на български език.

Календар на семинара:

27 март 2019- 16.30
Н.Пр. Йон Гъля (Румъния)
Да бъдеш посланик на страна, председателстваща Съвета на ЕС


8 май 2019 – 16.30

Н.Пр. Беа тен Тушер (Холандия)
Какво означава да си жена посланик


28 май 2019 – 16.30

Н.Пр. Ерик Рубин (САЩ)
Ежедневието на посланика на САЩ

Н.Пр. Йон Гъля завършва Юридическия факултет на Букурещкия университет и Collège Juridique Franco-Roumain d'Etudes Européennes, основан от Сорбоната и Университета в Букурещ.

Завършил е магистратура по Международни отношения в Националното училище за политически и административни науки в Букурещ и в Университета в Грац, Австрия.

Притежава докторска диплома по международно право.

Работил е в Министерството на външните работи на Румъния като юридически експерт, като ръководител на отдел и директор на дирекция „Европейско право“ и е бил генерален директор по правни въпроси (главен правен съветник) между 2010 и 2016 г. 

Н.Пр. Йон Гъля е доцент по международно право в Университета в Букурещ и има редица публикации. От 2016 г. е посланик на Румъния в Република България.