Събития

argentina_678x410_crop_478b24840a
16.10.2019 16:30
Събития

Общоуниверситетски семинар „Дипломатът на 21 век. “Getting to Know Diplomacy and Diplomats” Да разбираме дипломацията и дипломатите“

Публична лекция и дискусия на Н.Пр. Алберто Труеба (Посланик на Република Аржентина в България) на тема: Значението на протокола в дипломацията

корпус 1, 310 аудитория „Професор Петър Мутафчиев“

Организатори:
департамент „Администрация и управление“и департамент „Политически науки“

Тема:
Значението на протокола в дипломацията

Лектор:
Н.Пр. Алберто Труеба
Посланик на Република Аржентина в България

Модератор:
гл. ас. д-р Иван Начев


Семинарът е насочен към студенти в бакалавърски и магистърски програми на департаментите „Администрация и управление“, „Икономика“, „Политически науки“ и др.с цел по-добро познаване на някои специфични аспекти на международните отношения, а именно работата и ролята на посланиците.

Семинарите ще дадат възможност на студентите да обменят мнения и идеи за ролята и отговорностите на дипломатите в 21 век.

За участието си студентите ще могат да получат кредити от извънаудиторни курсове.

Ще бъде осигурен симултанен превод от английски на български език.

Календар на семинара:


16 октомври 2019- 16.30
Н.Пр. Алберто Труеба (Аржентина)
Значението на протокола в дипломацията

13 ноември 2019 – 16.30
Н.Пр. Фабрицио Зарконе (Световна банка)
Многостранната финансова дипломация

11 декември 2019 – 16.30
Н.Пр. Стефано Балди (Италия)
Социалните медии и предизвикателствата пред дипломатическата комуникация

Посланик Труеба е роден в Буенос Айрес през 1958 г.

Завършва право във Факултета по право и политически науки на Понтифическия католически университет в Аржентина през 1984 г. и малко по-късно, през 1986 г. постъпва на работа в Дипломатическата служба на Република Аржентина. След курс на обучение в Института за дипломатическа служба (ИСЕН) към Министерство на външните работи и вероизповеданията, през 1990 г. той е назначен в посолството на страната си в Индия /акредитирано и за Непал, Бангладеш и Шри Ланка/, където отговаря за консулските, политическите и културните въпроси. 

От 1993 г. работи в посолството в Чешката република, следва мандат във Ватикана и Суверенния военен орден на Малта /1997-2004 г./л

Между 2004 и 2016 г. е в Национална дирекция „Държавен церемониал“ в Министерството на външните работи и вероизповеданията на Република Аржентина. Там последователно е ръководител на отдел „Протокол“ и зам.-директор на Дирекция „Държавен церемониал“.

От 2016 г. е акредитиран за извънреден и пълномощен посланик на Република Аржентина в Република България, а от 2017 г. и за Република Македония.

Рицар е на Почетния легион на Франция, Командор на Малтийския орден и на орден Исабел ла Католика. Владее, освен родния си испански, английски и италиански език и ползва френски.