facebook

Събития

960-540-f_678x410_crop_478b24840a
18.05.2023 11:20
Събития

Общоуниверситетски семинар „Права на човека“

Quo Vadis Europa?

Корпус 1, зала 409


Организатори:
департамент „Право“, департамент „Политически науки“ и департамент „Социална работа и здравеопазване“

Лектор:
Илхан Кючук

Модератор:
доц. д-р Катерина Йочева

Участници:
доц. д-р Деяна Марчева, доц. д-р Евелина Стайкова, доц. д-р Румен Петров, д-р Четин Казак и други преподаватели и студенти от НБУ и гости


Основна цел на лекцията в рамките на общоуниверситетския семинар „Права на човека“ е лекторът, който гостува на НБУ по покана на д-р Четин Казак, да представи актуалните проблеми и предизвикателствата, пред които е изправен Европейският съюз в условията на пренареждане на пъзела на международните отношения и на геополитическите играчи. Ще бъдат засегнати и въпроси, свързани с бъдещето на европейския проект, обсъждани в Конференцията за бъдещето на Европа, зеления и цифровия преход и правата на човека в светлината на новите реалности.


Г-н Илхан Кючук има бакалавърска степен по политически науки и управление 2004–2008 г. от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и магистърска степен по право, 2005–2010 г. в същия университет. Участва в различни обучения и специализации като Академията за публични политики (Прага, Чехия), Международна лидерска академия (Гумерсбах, Германия), Програмата на департамента на САЩ по икономически, политически и социални въпроси на Европа и участва в Световния форум по демокрация в Страсбург, Франция. През 2014 г. специализира в Националното висше училище по администрация на Франция (ENA).

През 2014 г. Илхан Кючюк е избран за депутат в Европейския парламент в парламентарната група на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ). При проведените избори на 26 май 2019 г. той е избран с нов петгодишен мандат.

Член е на Комисията по външни работи (AFET), заместващ член в Комисията по транспорт и туризъм (TRAN) и Комисията по правни въпроси (JURI).

От ноември 2014 до ноември 2017 г. е член на Комитета по човешки права на Либералния интернационал. На 11 юни 2021 г. Кючюк е избран за съпрезидент на партия АЛДЕ – третата по големина европейска политическа партия. Избран е за член на делегацията на ЕП в Конференцията за бъдещето на Европа заради усърдната си работа в Комисията по външни работи на ЕП като отговаря за приоритетната тема „ЕС по света“. Илхан Кючюк е постоянен докладчик на ЕП по докладите за Северна Македония, Узбекистан, Андора, Монако и Сан Марино.

През септември 2022 г. Илхан Кючюк е удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ от Американския университет в Европа-ФОН. Почетното звание е присъдено за приноса му в развитието на научното и образователното сътрудничество, както и за сближаването и утвърждаването на европейските ценности и култура във висшето образование.