facebook

Събития

dsc01477_678x410_crop_478b24840a
06.11.2019 14:30
Събития

Общоуниверситетски семинар „Права на човека“: „Незаконното задържане по Закона за МВР и Указа за борба с дребното хулиганство“

Корпус 1, Аула

Организатори:
департамент „Право“
департамент „Политически науки“ 
департамент „Здравеопазване и социална работа“

Водещ:
адв. Николай Хаджигенов

Модератор:
Гл. ас. д-р Деяна Марчева

Дискутанти:
проф. Анна Кръстева,
проф. Екатерина Михайлова,
проф. д.н. Райна Николова,
доц. д-р Катерина Йочева,
гл. ас. д-р Евелина Стайкова,
и други преподаватели и студенти от НБУ

Семинарът ще постави във фокус незаконното задържане в България, което се осъществява от МВР по Закона за МВР и Указ № 904 от 28.12.1963 г. за борба с дребното хулиганство. Този указ е  създаден в условията на тоталитарната държава като инструмент за тормоз и задържане на инакомислещите, но е приложим и до днес в практиката на МВР. До въвеждането на съдебен контрол върху актовете по Указа за борба с дребното хулиганство, България е многократно осъждане за нарушаване на човешките права от е причина за множество осъждания на България от ЕСПЧ.

Адвокат Николай Хаджигенов представя себе си като „един обикновен адвокат“, а е един от най-изявените правозащитници в България с активна гражданска позиция. Той е завършил право в НБУ и работи в областта на наказателното право. Има множество дела, вкл. Pro bono, в които защитава пострадали от полицейско насилие. Неговото убеждение е, че адвокатите са последната бариера срещу тоталитаризма и са опозиция на всяка власт.