facebook

Събития

1333551_678x410_crop_478b24840a
29.04.2024 18:00
Събития

Общоуниверситетски семинар „Слово и образ в мисленето на дигиталните поколения“

Хегемония на видео платформите

Онлайн

Meeting ID: 835 9892 1548

Passcode: 308510



Организатори:
департамент „Нова българистика“ и департамент „Изящни изкуства“

 

Лектори:
проф. д-р Десислава Бошнакова, ас. д-р Жюстин Томс

 

Модератор:
проф. дфн Мони Алмалех

 

Дискутанти:
гл.ас. д-р Владимир Димитров и участниците в семинара

 

Участници:
преподаватели от различни департаменти дискутират аспекти на доминирането на образното мислене над словесното и на „клиповия“ когнитивен стил на обработка на информацията над системния

 

Анотация: Ще бъдат представени резултати от проучването на видео потреблението и видео производството по проекта EUMEPLAT. Хегемонията на видео платформите е факт. Как това влияе на хората? Как това влияе на езика? Къде остава българският език?

 

 

Проф. д-р Десислава Бошнакова е преподавател по ПР в Нов български университет, магистър по театрална режисура отново в НБУ. Тя е блогър, води подкаст БошЛаф, ревностен почитател на TED, куратор на TEDxNBU 2011-2016, куратор на TEDxSofia ot 2017 и e била лектор на TEDxAUBG 2016 и TEDxTarnow 2018. Автор е на книгите „PRоговорки“, „Политическите комуникации в мрежата 2.0”, „13 истории за W“ и "Колективната мъдрост: Краудсорсинг" и съавтор на "The 21st Century Meeting and Event Technologies: Powerful Tools for Better Planning, Marketing, and Evaluation". От 2019 г. е ръководител на департамент "Медии и комуникация".

Жюстин Томс е от малкото хора в България, които се занимават с онлайн медии и онлайн маркетинг от края на 90-те досега. Тя успява да съчетава успешно много роли в живота си – блогър, предприемач, консултант по онлайн медии и маркетинг, лектор, автор на книги и най-важната – майка. Основател и Мениджър Бизнес развитие на уеб агенция ABC Design & Communication. От юни 2019 г. Жюстин развива ArtCast – подкаст за култура и изкуство. А от януари 2019 заедно с Хелиана Велинова, Силвина Фурнаджиева, Мая Цанева, Горица Белогушева и Стилиян Ринков развиват сайта, подкаста и блога Създателите – дигиталните оптимисти на България. Преподава в Нов Български Университет от 2007-ма година в Департамент Медии и комуникация, както и е лектор на редица събития и семинари в България и чужбина. Автор на десетки статии и публикации на български и английски език. Автор или съавтор на книгите Лидери за ново начало (Leaders for a new beginning), Обществена отговорност на бизнеса: Комуникация и практики, Корпоративна социална отговорност и комуникации за устойчиво развитие на бизнеса, Основи на успешния бизнес тук и сега, Инструменти за социални мрежи, Маркетинг в епохата на Web 2.0, Блоговете умряха. Да живеят блоговете. Подкастите - гласът на Интернет и на романа Clair de Lune.