Събития

social-media-1920x1080pxend_678x410_crop_478b24840a
27.03.2021 17:00
Събития

Официална церемония по закриването на „Академия за жени предприемачи в НБУ“

Онлайн
Meeting ID: 860 4556 9287
Passcode: 758564


Организатори:
Цилия Стоянова,
Училище за професионално и продължаващо обучение (УППО)


Откриване с приветствени слова от:
Цилия Стоянова - Директор на Училище за професионално и продължаващо обучение (УППО)
Ректор / зам.ректор НБУ
Посланик г-жа Херо Мустафа – Посолство на САЩ в България


Участници:
г-н Бренд Лароса - Културно аташе;
г-н Дрейк Уайсерт - Съветник по връзки с обществеността;
г-жа Млада Тодорова -  Асистент по културните дейности, Координатор на проекта от американска страна;
дамите - участнички в Академията,
външни гост-лектори в Академията.


Официална церемония по закриване на „Академия за жени предприемачи в НБУ“ - проект на Държавния департамент на САЩ, реализиран в София чрез Посолството на САЩ и НБУ (домакин, организатор и изпълнител в лицето на Училището за професионално и продължаващо обучение - УППО).

„Мечтайте с размах! Постигайте целите си и се целете още по-високо!“

Това послание стигна до 36 дами от цялата страна с идеи за собствен бизнес, които в продължение на четири месеца се обучаваха напълно безплатно как да развият проектите си и да ги превърнат в реалност. Техни ментори  бяха водещи преподаватели от Нов български университет и представители на бизнеса. „Вашите съдби ми напомнят толкова много на моята собствена. Съдба на преодоляване на препятствия, на борба за справедливост и помагане на други жени да постигнат целите си", сподели посланик Мустафа на откриването пред бъдещите бизнес дами.

„Ние виждаме потенциал сред всички кандидатки. И това ни дава надежда, че жените по света могат да  просперират. Защото, когато жените се развиват, се развива и семейството, и обществото, и цялата страна.“ Академията за жени предприемачи в НБУ се радваше на огромен интерес.

Над 300 дами от цялата страна изпратиха кандидатурите си, от тях журито избра 36.

Създаване на център за борба с хазартни зависимости в Благоевград, информационна платформа за намаляване на отпадъците, лаборатория за инвитро култивиране и микроразмножаване на медицински и лечебни растения, създаване на модерно читалище във Варна. Това са само част от идеите, които ще търсят своята реализация в Академията. През изминалите месеци участничките се обучаваха как да направят успешни своите бизнес планове, как да набират капитал и да ценообразуват продуктите и услугите си, как да създават потребности за предлаганото от тях и да комуникират с пазара, как да се свързват с мрежи на успешни собственици на бизнес, т.н.

Инициативата AWE (Academy for women Entrepreneurs/Академия за жени предприемачи) към Държавния департамент на САЩ е ръководена от Белия дом и се реализира в партньорство с Посолството на САЩ в България. Целта й е отключване, подкрепа и развитие на икономическия потенциал на жените от различни точки на света, посредством разработване на собствен бизнес със стойност за обществото. А идеята е до 2025 година инициативата да достигне до 50 млн. дами чрез насърчаване на благоприятна среда за участието на жените в икономиката и бизнеса.

На финала две от участничките в Академията за жени предприемачи в НБУ ще получат начален капитал за  реализиране на идеята си. Кои са те ... предстои да разберем.