facebook

Събития

15-11-2021-climate-change-acad-mie-webinar_678x410_crop_478b24840a
15.11.2021 10:00
Събития

Онлайн уъркшоп „Climate Change Académie Webinar“

Събитието е в рамките на „Академия за климатични промени“

Zoom, с предварителна регистрация

Организатор:
департамент „Кино, реклама и шоубизнес“

Водещи:
Джанлука Копола, президент на European Digital Learning Network
Александра Нисимова, основател на СЛАМка
Джейн Димитрова, съосновател на Foodobox

Модератори:
доц. д-р Илия Кожухаров
гл. ас. д-р Петьо Будаков

Участници:
студенти от програмите на департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ в НБУ и студенти от XU University, Германия др.

Успешни предприемачески практики ще споделят: Джанлука Копола, президент на European Digital Learning Network, експерт с дългогодишен опит в „кръговата икономика“, основателите на два стартъпа, чийто дейности са фокусирани върху лимитирането на негативния ефект причинен от климатичните промени: Александра Нисимова, основател на СЛАМка и Джейн Димитрова, съосновател на Foodobox.

Освен това студенти от престижния XU University, Германия, ще презентират свой дигитален проект, който разработват в момента и който е насочен към мотивиране на потребителите да опазват околната среда и с това да намалят негативния ефект от климатичните промени.

Паралелно с това, студентите от Нов български университет, департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ ще имат възможност да презентират своите проучвания и разработки, зададат въпроси, усвоят успешни предприемачески практики, обменят опит с чуждестранните си колеги и не на последно място – разширят мрежата си от контакти. Инициативата е ръководена от Будаков Филмс и финансиран от EIT Climate-KIC.

Организацията на събитието бе подпомогната от г-жа Леона Асланова – експерт и консултант по иновации, с над 15-годишен професионален опит, основател на Innovation Starter.

Climate Change Académie има за цел да насърчи младото поколение в България да предприеме спешни и незабавни действия за ограничаването на негативните последствия предизвикани от глобалното затопляне. Тъй като образованието е ключов аспект при решаването на този проблем, целта на този проект е да повиши осведомеността по темата сред студентите, както и да създаде т.нар. „зелена култура“, чрез разработване на проекти в тясно сътрудничество с бизнеса – новостартиращи компании и предприемачи в този сектор.

С оглед на иновативните и успешно наложени практики възпрепятстващи изменението на климата в редица насоки, Нов български университет следва образа на първата „зелена“ академична институция в България налагаща висока степен на дигитализация и рационално използване на своите ресурси.

Тъй като мисията на НБУ е да възпитава социално отговорни и предприемчиви личности, то университетът не може да остане безучастен към инициативите и политиките на Европейския съюз, касаещи ограничението на изменението на климата, както и преследването на голямата цел – Европа да се превърне в първия неутрален по отношение на климата континент до 2050 г.

За EIT Climate-KIC

EIT Climate-KIC е инициативата на Европейския съюз за разработване на иновации в областта на климатичните промени, която работи за ускоряване на прехода към свят с нулеви въглеродни емисии. С основно седалище в Амстердам, EIT Climate-KIC е базирана още в тринадесет локации из цяла Европа и провеждаща дейности сред 39 държави. Организацията е създадена през 2010 г. и се финансира предимно от Европейския институт за иновации и технологии (EIT), който е част от структурата на Европейския съюз.

Като общност за знания и иновации (Knowledge and Innovation Community - KIC), EIT Climate-KIC обединява повече от 400 партньори от бизнеса, академичните среди, обществеността и неправителствения сектор, като основната цел е да създаде експертни мрежи, чрез които да се разработват и предлагат на пазара иновативни продукти, услуги и бизнес модели, които да ограничат негативното въздействие на климатичните промени и спомогнат за това Европа да се превърне в първия климатично-неутрален континент до 2050 г. Повече информация за инициативите и дейностите на EIT Climate-KIC може да научите в уебсайта.