facebook

Събития

museum-event-10-06_678x410_crop_478b24840a
10.06.2024 16:30
Събития

От четката до кордата - цялостна комуникация на изложба или арт събитие

Музей на НБУ



Организатори:
Университетски музей
департамент „Изящни изкуства“


Съорганизатор:
Програма „Изкуствознание и артмениджмънт“ при секция „Изкуствознание и теория на изкуствата“ към департамент „Изящни изкуства“



Лектор:
д-р Румена Калчева



Участници:
студенти и преподаватели



Румена Калчева е професионалист с над десет години опит в областта на връзките с обществеността, организацията на изложби и културни събития, както и популяризирането на дейността на културни институции с фокус върху дигиталния маркетинг и социалните медии.  
Автор на блог за изкуство и арт критика http://artologica.wordpress.com от 2008 г. От 2020 г. стартира онлайн медия за арт критика https://kritikar.com/.  
През годините публикува в различни вестници и списания за изкуство, Бюлетин на СБХ и други.
Доктор по Изкуствознание, Национална художествена академия (2014 г.), арт критик на свободна практика с област на изследване съвременно българско изкуство, експониране на изкуство в алтернативна среда, комуникация и артмениджмънт.
Членство:
2011 - Съюз на българските журналисти
2012 - Съюз на българските художници
2019 - Международна асоциация на арт критиците - AICA .
Награди:
2011 - награда за критика от конкурса за млади художници, критици и куратори на фондация "Св. Св. Кирил и Методий"



Комуникацията на културен продукт е ниша в сферата на връзките с обществеността, която тепърва предстои да бъде разработвана. Комуникирайки една изложба или арт събитие, преди всичко трябва да осъзнаваме необходимостта от тази специфична дейност, да я възприемаме като част, като естествено продължение на творческия процес.
Защото за какво създаваме изкуство, ако не за да намери то своята публика?
Лекцията ще проследи цялостната организация на една изложба и ще постави фокус върху нейното комуникиране към обществото и привличането на интереса на публиката. Ще преминем през различни видове арт събития, техните прилики, разлики и особености в организирането им. Ще говорим за това как да намерим акцента в изложбата, който ще продава. Ще обърнем специално внимание на изграждането на онлайн присъствие - какви комуникационни канали е подходящо да се използват и също така ще разгледаме и примери от практиката. Не на последно място ще засегнем и проблема за мястото на изкуството в медиите - какви трудности срещаме при медийното отразяване на една изложба и каква би била ролята на скандала като премерено средство за привличане на вниманието на публиката.