facebook

Събития

scarecrow_678x410_crop_478b24840a
22.10.2015 18:00
Събития

ПЛАШИЛОТО/Scarecrow

Киноклуб НБУ

АУЛА

Прожекция на филма: ПЛАШИЛОТО/Scarecrow

Държава: САЩ
Година: 1973
Времетраене: 112 минути

 

Сценарист: Гари Майкъл Уайт
Режисьор: Джери Шацбърг
В ролите: Ан Уенгуорт, Джийн Хекман, Ал Пачино, Дороти Тристън, Фред Майроу

 

Един от големите филми на 70-те години, тази творба на Джери Шацбърг така и не намери своята публика в САЩ, въпреки че по онова време и двамата актьори в главните роли се носеха на гребена на вълната: Хекман след “Френска връзка”, а Пачино - след “Кръстникът”. Те играят двама скитници, кръстосващи Америка на автостоп, които се сприятеляват и откриват, че са сродни души.

Хекман е самотникът Макс, който предпочита да навлече още един кат дрехи, отколкото да позволи някому да постигне близост с него; Пачино е симпатичният, смешен неудачник Франсис, който влиза под кожата на Хекман и го учи как да се отвори към света. Двамата заедно решават да спестят пари и да си купят автомивка. Но колкото и да се мъчат да се предпазят взаимно от неприятности, приятелството им предлага само ограничена закрила, макар че и двамата извличат по нещо положително от него.

Затрогващи изпълнения, които дори за миг не изпадат в сантименталност. Особено Пачино доказва, че макар и да е един от най-великите драматични актьори, с лекота може да се превърне и в екранен комик.
Награди: "Златна палма" (1973 г.)