facebook

Събития

izlojba-fotografiq-event-website-and-facebook_678x410_crop_478b24840a
19.06.2020 17:00
Събития

Почит към майсторите на фотография

Изложба на студенти от бакалавърска програма „Фотография“ на Нов български университет (19.06 – 17.07.2020)

Галерия „Сердика“, Пазари „Възраждане“
ул. „Цар Самуил“ 90Б, ет. 2, обновена част на Женски пазар

Организатори:
департамент „Кино, реклама и шоубизнес“

Участници:
студенти от бакалавърска програма „Фотография“ на Нов български университет

Куратор:
д-р Лиляна Караджова

Уважението към майсторите на фотография следва градация, в чиято висока проява се открива френското hommage, което на български превеждаме като „почит“. Етимологично думата препраща към средновековна Франция, където hommage се употребява, за да означи преданост към феодала. В този дух на величаене и самоотрицание, омажите във фотографията заявяват почит към значима личност, но носят и двузначност. Те внушават дързостта, че историческите идеи и образи подлежат на интерпретация и развитие, че могат да бъдат преосмисляни в друга светлина и гледна точка, на различно място и с нови действащи лица.

Изложбата „Почит към майсторите на фотографията“ представя реакцията и чувствителността на студенти от бакалавърска програма „Фотография“ на Нов български университет към значими снимки. Обхватът на позовавания е широк и съдържа над двадесет известни имена. Сред тях откриваме цитати към декадентското ежедневие на фотографа от XIX век Анри ле Сек, към класическите портрети на Ървинг Пен, поетиката на ежедневието на Йозеф Судек, метафоричните снимки на Имоджен Кънингам, неподправения хумор на Робер Даоно, неконвенционалните Дуен Мичълс и Юрген Клауке, личните преживявания на Нан Голдин. Омажите позволяват на младите автори да скъсят дистанцията към големите учители, да влязат в имагинерен диалот с тях, да ги превърнат в свои въображаеми колеги и творчески спътници. Историята на фотографията е представена като жива съвкупност от процеси и явления, чиито участници очакват нашия творчески коментар.

Чернобелите фотографии в галерия „Сердика“ полагат мост към майсторите в близки до техните изразни средства, а две цветни графични интерпретации настоявят, че тяхното място е в езика на настоящето. Удоволствието от откриването на цитатите в изложбата е оставено на самите посетители, които могат многократно да изпитат приятната изненада на отгатването. Тези, които желаят ще могат да проверят своите предположения разгръщайки кратък каталог на цитатите.