facebook

Събития

suzana-klincharova-2044-01_678x410_crop_478b24840a
24.06.2021 11:00
Събития

Подготовка за онлайн конкурс „Opus Artis Paris“

24.06 – 01.07.2021 г.

Галерия УниАрт

Организатор:
ФДЕНО

Водещ:
проф. Сузана Клинчарова, арфа

Участници:
ученици от НМУ „Любомир Пипков“: Никол Самарева, Маргарита Ваклинова, Мария Гиговa, Гергана Николова, Калина Радиславова, Божана Божилова, Яна Георгиева, Андреа Лазарова, Калоян Георгиев, Виктория Маркова, Инела Чергова, Ивайла Тодорова, Aнна-Мария Ризова, Вяра Райчева и Александрина Кушинчанова (студент по арфа от НБУ).

Проф. Сузана Клинчарова ще подготвя ученици от НМУ „Любомир Пипков“ и студенти от НБУ за онлайн конкурса по арфа - „Opus Artis Paris“.

Проф. Сузана Клинчарова е родена в София, в семейството на пианистката Вера Панова и на художника и публицист Евгени Клинчаров („Пантеон на Българската Култура“), но живее в Париж и в Ню Йорк. Получава образованието в София, в Брюксел и в Париж. Нейни професори са Сузана Милдониан и Пиер Жаме, при когото специализира френска музика. Завършва Кралската консерватория в Брюксел с Първа награда и специализира като получава наградата Супериор. Печели конкурса „Тенуто“ в Брюксел и концертира активно. В същото време взима изпитите си в Софийската консерватория и завършва Майсторски клас в България.

Започва преподавателската си дейност в Държавното музикално училище и в Софийската консерватория. След установяването си в Париж преподава като професор по арфа в консерваторията в Ньои, Париж. Хабилитирана е със заповед на Държавния съвет на Франция от 28/11/2002.

Разностранната международна концертна дейност на професор Сузана Клинчарова я отвежда до най-известните световни сцени: Карнеги Хол, Симфони Спейс, Гаво, Радио Франс, Токио Бунка Кайкан, RAI, Бозар… Тя е солист на оркестри от величината на Токио метрополитен симфони, Камерен оркестър на Сан Франциско, Софийска филхармония и Симфоничен оркестър на Българското национално радио, Национален оркестър на Белгия, Филхармонията на Осака, регионални оркестри във Франция, Софийски солисти и много други. Сузана Клинчарова е високо ценена за качеството на нейните изпълнения, както и за невероятно професионалния широк стилов репертоар от концерти за арфа и оркестър.

Проф. Сузана Клинчарова има мащабна звукозаписна дейност, обикновено рядкост в кариерата на един арфист, която включва повече от двадесет концерта и концертни пиеси за арфа и оркестър, тематично подбрани части от соловия арфов репертоар и подбрани камерни творби. Забележителен по своето качество е компакт дискът с концертен запис на рецитал в Карнеги Хол. В началото на тази нейна дейност стои продуцентът Роналд Дом, който ангажира Сузана Клинчарова по време на нейното следване и разрастваща ѝ се концертна дейност в Белгия, за първия ѝ контракт с фирмата Паван. Следва дългогодишно сътрудничество между Балкантон и Паван, както и с редица звукозаписни фирми, които разпространяват отрано нейните записи по цял свят. В последните години Сузана Клинчарова работи с австрийската фирма VMS Musical Treasures и с американския продуцент Джоузеф Вулпис. Най-новият проект – Антология на френска музика за арфа в три диска „La Belle Epoque de La Harpe”, е акламиран в Европа и САЩ.

Нейни изпълнения, интервюта, както и късометражни филми се намират в Златния фонд на БНР и в архива на БНТ. Включени са в колекцията на BNF (Националната библиотека на Франция) – четири компактдиска с френска музика, и в архивите на INA (Националния институт за аудиовизия във Франция).

През 2011 професор Богдан Богданов, д.н. и Председател на Настоятелството на Нов български университет (по-късно и Президент на НБУ) покани проф. Сузана Клинчарова за провеждането на Майсторски класове в НБУ.

http://suzannaklintcharova.com