Събития

vo02_678x410_crop_478b24840a vo01_678x410_crop_478b24840a
04.12.2018 18:30
Събития

Постоянен семинар „Визуалният образ“: Fashion Fire. Модното шоу като пърформанс в арт изявите на Мариела Гемишева

Галерия УниАрт

Организатор:
департамент „Изкуствознание и история на културата“
проф. д-р Ирина Генова

Водещ:
проф. д-р Ирина Генова

Със специалното участие на Мариела Гемишева, визуална артистка

Участници:
Добромира Терпешева, Росена Иванова, студенти от магистърската и бакалавърската програма на департамент „Изкуствознание и история на културата“, НБУ, преподаватели 

Това издание на семинара „Визуалният образ“ продължава поредицата от „портрети“ на визуални артисти. Този път в центъра на внимание е Мариела Гемишева – водеща фигура в съвременното изкуство в България, модна дизайнерка, която, по собствените ѝ думи, не се интересува от мода, а мисли моделите като арт обекти и модното шоу – като пърформанс.


Доц. д-р Мариела Гемишева е модна дизайнерка и артистка в областта на пърформанса, инсталацията и обекта. Тя е известна с многобройни, нестандартни и запомнящи се експериментални решения в областта на модата и арт пърформанса. Влиза и в ролята на модел пред обектива на Александър Нишков – Автопортрет (2008 г.). За Мариела Гемишева изкуството е: „практика, комуникация, процес, неспокойствие – динамика, в която измерваш ежедневния си ритъм“ (Владия Михайлова, „Себепознание“ – разговор с Мариела Гемишева за модата, изкуството и модерната жена; Intelligent life, пролет 2008). Провокацията е съществен елемент в нейните работи, а според американския куратор Роджър Коновър тя е „неподражаема в превръщането на ограниченията в предимства“ (Роджър Коновър, каталог „In search of Balkania”, 2002). Завършила е Академията за архитектура, дизайн и изкуства, Прага през 1992 г.. От 2012 г. е доцент в катедра „Мода“, дисциплина моден проект, в НХА. М. Гемишева е носителка на наградата „Златна игла“ за 2017 г.