facebook

Събития

vo01_678x410_crop_478b24840a vo02_678x410_crop_478b24840a
28.11.2017 18:00
Събития

Постоянен семинар „Визуалният образ“: „ХІ световно фотобиенале. Изложби и експозиционни пространства в Москва“

Галерия УниАрт

Организатори:
департамент „Изкуствознание и история на културата“
проф. д-р Ирина Генова

Водещ:
доц. Петя Александрова, д.н.

Модератор:
проф. д-р Ирина Генова

Участници:
студенти и преподаватели

Постоянният общоуниверситетски семинар „Визуалният образ“, иницииран и ръководен от проф. д-р Ирина Генова от департамент „Изкуствознание и история на културата“, се провежда вече десетилетие със студенти и докторанти, обучаващи се в областта на визуалното. От 2012 г., когато „УниАрт“ отвори врати, Галерията стана място за провеждане на Семинара. Форумът се отличава с тематично разнообразие, надхвърлящо полето на класическото изкуствознание. През годините участници във „Визуалния образ“ са били както университетски преподаватели от България и чужбина, така и съвременни артисти и арт критици. Семинарът намира отглас в медиите – предавания на БНР, програма „Христо Ботев“, в. „Култура“, Бюлетина на Съюза на българските художници, сп. „Следва“.

Тема за изданието на 28 ноември е: „ХІ световно фотобиенале. Изложби и експозиционни пространства в Москва“. Международната програма на ХІ световно фотобиенале в Москва се отличава с представителни ретроспективи и с много пространства, където е разположено. Сред авторите, лично са присъствали Ани Лейбовиц, Себастиао Салгадо, Карен Кнор, Хироши Шугимото, Адо Тринчи. А сред пространствата наред с Мултимедия Арт Музей се преплитат филиалите на стари музеи и нови експозиционни зали.

Доц. д.н. Петя Александрова преподава в департамент „Масови комуникации“ в Нов български университет. Сред последните й книги са: Изгубени в гледането: Бариери пред аудио-визуалните медии. София: Рива, 2011 и Преходни истории за култура и комуникации. София: Нов български университет, 2015.