Събития

hamlet_678x410_crop_478b24840a
21.01.2019 17:00
Събития

Постояненнен интердисциплинарен семинар „Шекспир: Версии“: Хамлет: Екстатика на бездействието

Галерия УниАрт

Организатори:
департамент „Театър“
проф. Виолета Дечева, д.н.

Водещ:
проф. Виолета Дечева, д.н.

Участници:
преподаватели и студенти от НБУ

 

Въпросът, който поставя спектакълът на Шаушпил Цюрих „Хамлет“ е: Защо ситуацията на узнаване на истината когато Хамлет се среща с призрака на баща си вместо да го тласне към действие едва ли не го вкаменява така сякаш е видял горгоната?

Ще се разсъждава над спектакъла, който мисли с най-известната Шекспирова пиеса съществуването на човека днес, отмествайки Хамлет от мисията му на интелектуалец, натоварен с мисията да намести (политически) века.
Хамлет се играе от току-що завършилия в Берлин, вместо във Витенберг, актьор Ян Бюлоу.

Галерията е не само мястото, в което този семинар се роди и провежда, той е най-добрата визуална среда, в която дискусията за дифузията между визуалните изкуства в последните години, само НБУ може да предложи на своите студенти.

Виолета Дечева е доктор по театрознание (Ph.D) и доктор на науките (Sc.D) от БАН. Професор по театрознание в НБУ. Изследовател, преподавател, историк и критик. Специализация в Freie Universität-Berlin (1998). Гост-лектор в Германия, Полша, Чехия и др. Сред книгите, които е издала са: Кризите на народния театър (2016); На фокус Dimiter Gotscheff (2015); Между идеологиите и хедонизма. Театърът в началото на новия век. Част I (2013) и Част II (2014); Към проблема за режисурата. Българският театър между двете световни войни (2006); Актьорът като автор и произведение на изкуството (2003); Авторът и неговият интерпретатор. Драматургията на Дюренмат и сценичната ѝ рецепция в България (2002); Театърът на 90-те (2001) и др