facebook

Събития

2_678x410_crop_478b24840a
25.01.2023 18:00
Събития

Практически семинар „Фотограметрия за начинаещи. Генериране на триизмерни модели чрез фотография.“

Корпус 2, зала 504


Организатор:
департамент „Изящни изкуства“

Лектор:
Красимир Даскалов


Модератор:
Станимир Божилов

Участници:
студенти от бакалавърска програма „Визуални изкуства“, магистърска програма „Живопис“, майнър програма „Съвременна живопис и стенопис“, както и участници от други програми, свързани с дигитални изкуства, дизайн, фотография и изкуствознание

 

 

През миналата 2022 година Красимир Даскалов се дипломира в  бакалавърска програма „Визуални изкуства“, модул „Съвременна живопис“ с интердисциплинарен проект, включващ 3D мапинг върху създадени от него пространствени обекти. Работи в сферата на изкуствата в публично пространство и дигиталния продуктов дизайн.

 

 

 

В практическия семинар участниците ще научат какво е фотограметрия и ще видят чрез демонстрация как може лесно и достъпно всеки обект от заобикалящата ни среда да се превърне в триизмерен дигитален модел. Ще се разгледат добрите практики в областта и видовете софтуер, използвани в генерираните модели и защо това е важно за бъдещето на визуалните изкуства и дизайна. Ще бъде представен проектът Urban Scans, подкрепен от НФК, програма „Творчески стипендии“, чиято цел е триизмерно дигитализиране на публични скулптурни паметници и свободното им разпространение чрез онлайн библиотека.