Събития

evolizer-1_678x410_crop_478b24840a evolizer-2_678x410_crop_478b24840a evolizer-3_678x410_crop_478b24840a evolizer_678x410_crop_478b24840a
24.03.2017 12:30
Събития

Представление „Шега в две действия“ (комедиите е „Мечка“ и „Предложение“) от А.П. Чехов

Предпремиера

Корпус 1, зала 508


Организатори:
Университетски театър
департамент „Театър“

Режисьор:
проф. д-р Ева Волицер

Хореография:
гл. ас. д-р Татяна Соколова

Сценични костюми:
гл. ас. д-р Яна Дворецка

Участници:
студенти от програмите на департамент „Театър“: Вероника Ханджиева, Янита Даракова, Павел Бояджиев, Виктор Андреев и Емануил Малинов

Представлението „Шега в две действия“ е проект на студентката в магистърска програма на департамент „Театър“ Вероника Ханджиева. Проектът е подкрепен от Цнтрален фонд за стратегическо развитие на НБУ. Целта на проекта е младите артисти да гостуват със спектакъла в населени места, където няма театър, или рядко гостуват театрални представления. В това благородно наяинание са включени по тяхно желание студенти от програма „Театър“. Самите те канят проф. д-р Ева Волицер да режисира спектакъла.

Представлението включва две малки комедии на големият новатор в театъра А.П. Чехов.

Героите в това сатирично и изключително забавно представление спорят яростно за достойнствата на мъжа и жената, хитро се опитват да измъкнат дребни облаги, заместват истинските ценности с мними, забравяйки, че житейското време изтича, че човешката близост е по-ценна от техния инат, че копнежът за интимност, която им се изплъзва и криворазбраната гордост ги разболяват и буквално ги водят до припадъци.

Спектакълът предизвиква бурен смях, но и съчувствие. Гениалността на великия автор, неговото новаторство в съвременното звучене на текста, несекващият хумор и заразителната игра на актьорите, водени от Ева Волицер, създават представление с днешен пулс и ритъм. Младите актьори въздействат с хумора и умението си да коментират абсурдността на персонажите си, спецификата на образите, детайлите, острите сатирични и комедийни нюанси.