facebook

Събития

1933751_678x410_crop_478b24840a
17.10.2024 16:30
Добави в Google календар
Събития

Представяне на албумно издание „Ружа Маринска – живот сред изкуство: Каталог“ със съставител Владимир Димитров

Център за книгата, книжарница


Организатори:
Център за книгата, департамент „Изящни изкуства“

Модератор: гл. ас. д-р Владимир Димитров

Дискутант: гл. ас. д-р Росица Гичева-Меймари

 

Живот сред изкуството – така e наречен каталога с произведенията на изобразителното изкуство, които е събрала и сред които е живяла изкуствоведа и преподавател в НБУ доц. д-р Ружа Маринска (1944-2022). Това не са единствените думи, чрез които може да се опише нейния личен и професионален живот. Целият живот на Ружа Маринска е посветен на любовта ѝ към изкуството, а повече от половин век тя бе отдадена на изучаване на изобразително изкуство. Изучаване, основано на най-модерните методи, съчетани с класическите, съдържащо изчерпателна и многократно проверена фактология, като всичко това винаги е разположено в много широк културологичен контекст.

В този половин век общуване, изследване и живот сред изкуството, Ружа Маринска е събрала и оставила сбирка (колекция) от около 500 произведения на изкуството – графика, живопис, рисунки, керамика, пластики от различни материали, фотография. В тази сбирка присъстват основно имена на любимите ѝ автори – нейни съвременници с които тя е работила, които е подкрепяла и съветвала, за които е писала, чиито изложби е откривала.

Ружа Маринска бе от водещите изкуствоведи, които старателно създаваха своя школа. Тя остави много за следващите поколения. Днес ученици и приятели продължават започнатите от нея проекти, по които тя работеше неуморно, като работят със същия плам и задълбоченост като своята учителка. Семената, които тя е посяла са добри и жътвата е добра. Не остава друго освен да продължим да се учим от нейното интелектуално наследство и да внимаваме какви семена посяваме.