facebook

Събития

banner-info-26-3_678x410_crop_478b24840a
26.03.2019 17:00
Събития

Представяне на „Антология“ от Жул Мишле (издателство на НБУ) – първи превод на български език на избрани творби на френския мислител, писател и историк

Център за книгата, книжарница – корпус 1

Организатори:
Център на Книгата
Франкофонски център за академични постижения в НБУ

Водещи:
проф. Рая Заимова, д.н., д-р Радосвета Кръстанова

Модератор:
доц. д-р Йордан Ефтимов

Участници:
преподаватели, студенти, учители и ученици от 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ и от Първа английска гимназия – София, преводачи. Със специалното участие на студенти-франкофони от Магистърска програма „Право“ и Бакалавърска програма „Meждународна политика на френски език“.

Събитието поставя началото на Месеца на Франкофонията в НБУ, който ще се проведе от 26 март до 26 април 2019 г.

Книгата е първи превод на български език на подбор от текстове на знаменития френски мислител, писател и историк Жул Мишле (1798-1874), известен като един от бащите на съвременната френска историография.

Антологията съдържа откъси от най-значимите произведения на Мишле сред които „История на Човечеството“ и „История на Франция“. Предствени са есета, посветени на прочути исторически личности, културни и природни феномени, исторически епохи и конкретни събития – древните народи на Изтока, Делфийския оракул, магьосниците от Средновековието, готическите катедрали, цареубийците, наполеоновите войни, убийството на Анри IV, жените по време на Революцията, френския селянин, ролята на книгите и образованието и др. В книгата оживяват образите Есхил, Юлий Цезар, Жана д'Aрк, Луи Свети, Анри IV, краля-слънце Луи XIV, мадам дьо Стал, Мария-Антоанета, героите и героините на Френската революция...

Особен интерес представляват автобиографичните откъси, в които авторът разказва за своята младост и споделя мисли за любовта, жените, възпитанието на децата, ролята на образованието, мисията на писателя и предназначението на Човечеството.