facebook

Събития

fest-eu-movie_678x410_crop_478b24840a
30.11.2015 18:30
Събития

Представяне на документалния филм „Кратка история на социалистическия реализъм“ с режисьор проф. Иван Георгиев

Медиен фестивал „Българската Европа“ – творчески портрет на проф. Иван Георгиев

Регионален исторически музей, гр. Русе, пл. „Александър Батенберг“ №1

Организатор:
департамент „Кино, реклама и шоубизнес“,
съвместно със сдружение „Европейски пространства“ - Русе, с подкрепата на Представителството на Европейската комисия в България и с партньорството на Русенския университет

Водещ:
Цвета Ненова - организатор


Вечер в памет на проф. Иван Георгиев се организира в рамките на медийния фестивал „Българската Европа“ в гр. Русе на 30 ноември 2015 г. 

Кратка история на социалистическия реализъм
30 ноември, понеделник, 2015, 18:30, Исторически музей Русе
2012, България, 65 мин.
режисьор Иван Георгиев-Гец

Кога възниква терминът „социалистически реализъм“ и как се стига до налагането му като „единствено правилен метод на художествено творчество“, чрез който се създава изкуството на онеправданите; кои са основните принципи на този пропаганден метод и какви са българските особености при употребите на тоталитарната естетическа доктрина? С помощта на множество архивни кинокадри, документи и фотоси филмът на Иван Георгиев-Гец „Кратка история на социалистическия реализъм“ проследява зараждането, разцвета и упадъка на феномена „соцреализъм“.

Филмът е насочен предимно към младите, които не помнят времето на Желязната завеса и Берлинската стена. Той разказва достъпно, с тъга и чувство за хумор за вездесъщия класов подход при изграждането на сюжетните схеми на произведенията, за устойчивото „народностно“ присъствие на т.нар. „синтетични образи“ – партизани, работници, комунисти, – за задължителното въвеждане на героически сюжети и модели, за специфичната монументалност и епизация на изображенията, за безапелациония и необятен хоризонт на „светлото бъдеще“. Режисьор и сценарист е Иван Георгиев-Гец, оператор е Ивайло Пенчев, участват актьорите Веселин Мезеклиев, Милена Илиева и Атанас Найденов.

Иван Георгиев-Гец показа филма на конференция по визуална антропология в Пловдив. Поканихме го в Русе на фестивала. Филмът идва с партньорството на приятели от Нов български университет, където Иван Георгиев-Гец преподаваше. Надяваме се самият той да ни гледа от Небето.

С финансовата подкрепа на организаторите на фестивала.