facebook

Събития

cover-evolyutziya-na-univ-obrazovanie-01_678x410_crop_478b24840a
24.10.2024 16:30
Добави в Google календар
Събития

Представяне на две монографии „Еволюция на университетското образование“ и „Постпедагогиката: Илюзия или реалност?“ с автор Христо Чукурлиев

Център за книгата, Книжарница

 

Организатори: Център за книгата, департамент „Чужди езици и култури“

Модератор: проф. д-р Елена Благоева

Дискутанти: доц. д-р Венцислав Джамбазов, доц. д-р Евгения Тополска, д-р Веселина Василева.

 

"Университетското образование е подложено на голямо изпитание. Съществуването му не е поставено под въпрос, но формата, методите и най-вече целите му са. Поколенията на преподавателите и студентите са различни, което не се случва за първи път, но днес и сега тази разлика е далеч по-съществена. Какъв може да бъде университетът на бъдещето е вълнуващ въпрос и това изследване търси отговора му както в историята, така и в настоящето.

Работното заглавие на това изследване беше „Университетите от миналото и професиите на бъдещето“, плод на идеята, че трябва да се случи някаква радикална и революционна трансформация. Анализът на фактологическия материал от средата на висшето образование и научните текстове по темата показаха, че тази трансформация вече се е случила и всъщност ние се приспособяваме към нея.

Най-сигурният лакмус за адекватността на висшето образование са неговите потребители и тяхната оценка: тя както не бива да бъде възприемана като абсолютна истина, така и не бива да се игнорират никакви елементи от нея. Професиите на бъдещето имат тази характерна черта, че ще съществуват в един все по-свързан свят, а оттам и изискване за всеобхватни и попадащи в сложен диалог знания и умения от всички човешки области.

 

Има множество текстове, които анализират еволюцията на методите на преподаване във висшето образование. Целта на това изследване не е да ги анализира, нито да се фокусира върху тези методи. Въобще, когато говорим за висше образование е проблематично да говорим за педагогика, доколкото в името на науката имаме гръцката дума за дете, а макар много от колегите преподаватели да обичат да наричат студентите деца, те съвсем не са такива." - гл. ас. д-р Христо Чукурлиев