facebook

Събития

movie_678x410_crop_478b24840a nepridrujenite_678x410_crop_478b24840a antoianeta_678x410_crop_478b24840a diana_678x410_crop_478b24840a
20.06.2022 20:00
Събития

Представяне на филма „Непридружените“

Студенти и преподавателите от НБУ с благотворително събитие в Световния ден на бежанците

Център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“

На 20-и юни, (понеделник), Световният ден на бежанците, преподаватели и студенти на Нов български университет представят спектакъл и документален филм, базирани на истински истории на сирийски и ирански деца бежанци от Регистрационно-приемателния център в кв. Овча купел, гр. София. „Непридружените“ е филм на Христо Симеонов, част от проекта „Приложен театър за бежанци: Отвъд бариерата“.

Проектът „Приложен театър за бежанци: Отвъд бариерата“ въвлича в интерактивна творческа дейност петдесет бежанци и десет артисти в сферата на театъра, танца и музиката. В продължение на месеци, участниците използват талантa и въображението си, за да представят заедно с местните артисти оригинално театрално представление, което осигурява директно общуване с местните общности. В обучението се включват непридружени деца бежанци, които са част от най-новата група уязвими деца, нараснала по време на последните миграционни процеси. Непълнолетните бегълци от война и конфликти са изложени на много рискове по пътя си към Европа, както и при пристигането и настаняването в приемащата ги страна. Техните разкази за войната и бягството през Турция и Гърция, надеждите им за мир и завръщането у дома при техните семейства, вдъхновяват артистите за създаването на филм и спектакъл.

В 20 ч. ще имате възможността да видите авторския спектакъл „Заслон“ на Ася Иванова, Диана Спасова, Ованес Торосян, Юлияна Войкова – Найман, Илиян Парасков, Антоанета Петрова и бежанци от Центъра в кв. Овча купел.

Приходите от събитието ще бъдат предоставени в подкрепа на непридружените деца бежанци от Центъра в кв. Овча купел.

Филмът и спектакълът се осъществяват с участието и подкрепата на Национален фонд „Култура” и Нов български университет.