Събития

20-11-2018-arhiloh-info_678x410_crop_478b24840a
22.11.2018 16:20
Събития

Представяне на „Фрагменти“ от Архилох в превод от старогръцки език на Георги Гочев и Петя Хайнрих

Център за книгата – книжарница, корпус 1

Организатори:
Център за книгата
департамент „Средиземноморски и Източни изследвания”

Водещи:
доц. д-р Йордан Ефтимов
г-н Ивайло-Нойзи Цветков

Дискутант:
гл. ас. д-р Георги Гочев

Участници:
преподаватели и студенти от НБУ


Книгата представя за пръв път в България фрагментите на Архилох (VII в. пр. Хр.), считан за първия лирически поет в историята на литературата. Изданието е двуезично, придружено от предговор на преводачите и подробен коментар. То представлява интерес както за любителите на античните езици и литературата, така и за изкушените от древната история на тракийските брегове, където Архилох прекарва основната част от живота си.

По време на представянето изданието се продава с 10% отстъпка.

Д-р Георги Гочев (роден 1981 г.) е класически филолог, преводач и публицист. От 2007 г. преподава класически езици и старогръцка литература в Нов български университет, София. Преводач е на Платоновите диалози „Държавата“, „Закони“ и „Пир“, на Аристотеловата „Поетика“, на „Медея“ от Еврипид, както и на фрагментите от Архилох. От 2016 г. е редактор в седмичника за литература и култура „Литературен вестник“. За преводите си на Платон и Аристотел получава през 2016 г. националната награда „Христо Г. Данов“.

Петя Хайнрих (родена 1973 г.) е поет, създател и редактор на единственото в България днес книжно списание само за поезия НО ПОЕЗИЯ. Автор на седем стихосбирки, последната от които е „Лимне“ (изд. Пергамент, 2017). Живее в Дюселдорф.