facebook

Събития

banner-12-06-16-00-2_678x410_crop_478b24840a
12.06.2018 16:00
Събития

Представяне на „Италиански футуризъм и модерно изкуство в България. Примерът на Николай Дюлгеров“

Център за книгата – книжарница, корпус 1

Организатор:
Център за книгата

Водещи:
доц. д-р Боян Манчев и проф. д-р Ирина Генова

Дискутанти:
доц. д-р Валентина Ганева и доц. д-р Огняна Георгиева–Тенева

Участници:
преподаватели и студенти от НБУ, гости на университета

„Италиански футуризъм и модерно изкуство в България. Примерът на Николай Дюлгеров“ е каталог на изложба, част от авторски проект на проф. д-р Ирина Генова. Целите на проекта са:
– да представи по лесен за възприемане и атрактивен начин модерната художествена култура в България като част от европейската и световна култура;
– да привлече вниманието на най-широка публика от жители, туристи и други гости на София и Флоренция с артистично събитие на локация със свободен достъп;
– да съчетае художественото и образователното въздействие.

Каталогът и изложбата се реализират с финансовата подкрепа на Културна програма за българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 на Национален фонд „Култура”. Дизайнът на изложбата и на каталога са дело на Надежда Ляхова.

Доц. д-р Боян Манчев, проф. д-р Ирина Генова и доц. д-р Валентина Ганева са познати преподаватели в департамент „Изкуствознание и история на културата“, а доц. д-р Огняна Георгиева – Тенева е от департамент „Нова българистика“. Събитието е пример за междудепартаментно сътрудничество в НБУ.