facebook

Събития

banner-info-26-2_678x410_crop_478b24840a
26.02.2019 16:30
Събития

Представяне на издателство „Летера“: 28 години издателски опит

Център за книгата – книжарница, корпус 1

Организатор:
Център за книгата

Лектор:
Екатерина Капралова,

Модератори:
Диана Петрова, Теодора Бургуджиева


Представяне постиженията и най-новите издания на едно от емблематичните пловдивски издателства в годината на „Пловдив – европейска столица на културата“. Автори, които публикуват книгите си в издателството са Илияна Марчева, Иван Маразов и Ирена Бокова.

Диана Петрова завършва магистратура по Творческо писане в СУ „Св. Климент Охридски“. Избрана е за участие в созополските семинари, организирани от фондация „Елизабет Костова“ през 2014 г., а през 2017 и 2018 година става жури в конкурса за средношколски творби „Петя Дубарова“. През 2018 година тя е жури и в още един конкурс – този на фондация „Тебешир“ – „Моят учител е супергерой“.

В първата ѝ книга „Мъдри приказки“, която се превърна в бестселър с четири издания, са събрани вълшебни истории за деца от 8–10 години. Книгата е последвана от „Двойната планета“ – първата книга с приказки за осиновени и осиновители в България. Диана печели Лъжицата от наградите на „Бисерче вълшебно“ с книгата си „Приказки за цялото семейство“.

Романите за възрастни на Диана Петрова са пет. „Ана“ излиза като първи роман на автор жена в поредица „Гравитация“, последван от „Синестезия“, който има многобройни откъси публикувани в чуждестранни списания, а третият ѝ роман „Лилит“ печели подкрепата на имена като Любен Дилов, Владимир Зарев, Ани Илков и понастоящем се изучава в СУ „Св. Климент Охридски“. Четвъртият ѝ роман е любовен и излиза под заглавие „Деветте кръга“, а „Водната кула“, която беше публикувана през 2018 година и получи номинация на корпорация „Развитие“, се смята за първият IT роман в България.

Диана Петрова е автор на ревюта на книги и автор към инициативата „Писател назаем“. Тя е чест гост в училища по цялата страна – във Враца, Пловдив, Пазарджик, Разград, Троян, Плевен, Русе, Стара Загора, София, където разиграва приказни игри, разговаря с ученици от всякакви възрастови групи за писането и четенето.

От тази година започва да води курс лекции за деца и тийнейджъри в творческата работилница „Заешката дупка“.