Събития

banner-kniga_678x410_crop_478b24840a
15.10.2018 16:00
Събития

Представяне на „Книга сущая в устах. Фольклорная Библия бессарабских и таврических болгар“

Център за книгата – книжарница, корпус 1

Организатори:
Център за книгата
департамент „Анропология“

Водещ:
проф. д-р Пламен Бочков

Модератори:
проф. Флорентина Бадаланова-Гелър, д.ф.н., автор
проф. Анна-Мария Тотоманова, д.ф.н, СУ „Св. Климент Охридски“

Участници:
преподаватели, студенти и гости на университета

Мащабното изследване на проф. Бадаланова-Гелър, публикувано от Руския фонд за съдействие на образованието и науката през 2017 г., е посветено на фолклорните образи на Библията. Монографията представя устни текстове, издирени сред таврийските и бесарабските българи, както и текстове от архива на БАН, събирани назад в годините от изтъкнати изследователи на българския фолклор, в които сюжетите на юдео-християнските книги се срещат и взаимодействат с локалните етнокултурни традиции.

Флорентина Бадаланова-Гелър е професор в Свободния университет (Freie Universität) и член на екипа на Центъра за научни изследвания „Topoi Excellence Cluster“ в Берлин. Ръководител е на отдел „Славянски бази данни“ в „Anthropological Index Online“ на Кралския антропологически институт (The Royal Anthropological Institute), Лондон. Почетен научен сътрудник е на University College в Лондон.

Проф. Бадаланова-Гелър е филолог, антрополог, културен теоретик, теолог, както и известен фолклорист и изследовател на фолклорните версии на Писанието (Библията и Корана). Нейните научноизследователски интереси се фокусират върху паметниците на средновековната славянска и балканска литература и иконография.