Събития

ivan-veselinov_678x410_crop_478b24840a
19.10.2015 17:00
Събития

Представяне на книгата „Анимационният свят на Иван Веселинов“ , (2015, изд. НБУ) 

Артес

Организатор:
департамент „Кино, реклама и шоубизнес“

Водещ:
доц. д-р Светла Христова

Участници:
преподаватели и студенти от департамент „Кино, реклама и шоубизнес“, гости от други департаменти, журналисти от различни медии

„Анимационният свят на Иван Веселинов“ е демонстрация на свойството на Гутенберговата книга да комбинира визия и традиционен печат, да надгражда информационните си пластове с филмова реалност, да се самообогатява като медиа носител и все пак да си остава книга. Тя дава на читателя повече, отколкото му е нужно от една книга, защото предоставя повече ракурси на достъп до информацията си и дава възможност за лично проверяване чрез гледане на филми от диска към книгата, така че да стане първоизточник на многократни справки и извори за нови аргументи, идеи и вдъхновение.

Героят на тази книга е почетния професор на НБУ Иван Веселинов. Със своите статии и сценарии той е представител на Гутенберговата епоха, а с анимационните си филми – неподражаем изразител на цивилизацията на образа.

Във времето на феномена българска анимация неговите филми са не само новаторски, но и структурно-концептуални нишки в националната ни филмова култура, а и в изкуството изобщо. Нещо повече. Връзката на неговите филми с родените през последните 2-3 десетилетия студенти е жива. Той е от хората, които имат какво да кажат, но освен това имат и търпението да го изразят с анимация, с рисунка. Зад гърба си има десетки награди от най-престижни форуми на анимационнито кино. В преподавателския екип на департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ той е доайена, който активира всичко даровито и артистично у студентите си. Той е любимия колега и артист.

доц. д-р Светла Христова