Събития

6-11-2018-de-domie-smith-info_678x410_crop_478b24840a
06.11.2018 15:30
Събития

Представяне на книгата „Де Домие-Смит и творческото мислене“ от доц. д-р Катя Стойчева

Център за книгата – книжарница, корпус 1

Организатор:
Център за книгата

Водещ:
доц. д-р Елена Паспаланова

Дискутанти:
доц. д-р Катя Стойчева
проф. д-р Енчо Герганов

Участници:
преподаватели, студенти и гости на университета

Психологическо изследване на творческото мислене в разказа „Синият период на де Домие-Смит“ хвърля мост между литературата и психологията на творчеството. Методологията за изследване на това мислене, разработена от Пол Торанс, се прилага за анализ на разказа на Дж. Селинджър, очертавайки един различен подход към литературната творба. Освен новият, необичаен прочит на познатия разказ на Селинджър книгата предлага и опознаване на най-важните умения за творческо мислене, описани от Торанс. Любителите на литературата и психологията ще открият и разнообразни творчески задачи, вдъхновени от текста и неговия анализ, с които да изпробват въображението си.

По време на събитието изданието се продава с 10 % отстъпка.

Катя Стойчева е преподавател по психология на творчеството и психология на личността в Нов български университет от 1992 г. Завършила е психология с втора специалност френски език в СУ „Св. Климент Охридски“ (1984) и има специализация по теория и история на културата в същия университет (1985). Доктор е по психология (СУ „Св. Климент Охридски“, 1993) и доцент в Института за изследване на населението и човека при БАН (2004).

Научните ѝ интереси и публикации са върху творческата личност, толерантността към неопределеност като една нейна черта, мотивацията за творчество, измерване и оценка на творчеството, творчеството при решаване на проблеми и вземане на решения, развитието на творчеството, надарените деца и училището. Специализирала е в Холандия и Франция.

През 2003 г. е публикувана монографията ѝ „Толерантността към неопределеност“, а през 2008 г. представя изследванията си на Световния конгрес по психология в Берлин (Германия). Била е лектор и в Белгия, Франция и Испания.