facebook

Събития

harry-potter-site-1_678x410_crop_478b24840a
25.01.2023 18:00
Събития

Представяне на книгата „Философските тайни на Хари Потър. Опит върху философията на приказното“ (второ, допълнено издание)

НБУ в Центъра (ул. „Г.С. Раковски“ 191Б)

Организатори:
НБУ в Центъра
департамент „Философия и социология“

Водещ:
проф. д-р Лидия Денкова

Дискутант:
проф. д-р Димитър Вацов

„Философските тайни на Хари Потър. Опит върху философията на приказното“ е второ издание на български език, допълнено с наблюдения върху всички седем книги на поредицата и някои от техните екранизации за последните повече от двайсет години. Единайсетте философски тайни взимат повод от „Хари Потър“, за да разширят хоризонта и открият по-общата причина за вечното очарование на приказното и фантастичните истории. Ще говорим за Мъгъли и магьосници, за Смесването на двата свята, за Малкия голям герой, Свободния избор, Желанията и щастието, за Философския камък на приятелството, Двете лица на злото, Странните часовници и Времето, Логиката на измислицата, Как да останем на единайсет. А книжарницата на НБУ в Центъра ще се превърне в Нужната стая на тайните, където пазим най-важното, защото, ако вярваме на старите философи, всичко „изхожда от собствените ни дълбини“.

Книгата не е критичен анализ и наистина е повече Опит да се изтъкнат неща, за които става дума в училището, в университета и извън тях, изобщо за онова, което е накарало древните римляни да забележат: „Учим не за училището, а за живота“. А животът продължава да се нуждае от големи разкази и обратно омагьосване.