facebook

Събития

post_678x410_crop_478b24840a
27.04.2016 18:00
Събития

Представяне на книгата „Постдраматичният театър“ на проф. Ханс-Тийс Леман и академична дискусия върху нея

Гьоте-институт София, ул. „Будапеща“ №1

Организатори:
департамент „Театър“
Гьоте Институт София

Модератор:
проф. Виолета Дечева, д.н.

С участието на:
проф. Ханс-Тийс Леман и преподаватели от НБУ и др., студенти от НБУ и СУ Кл.Охридски и др.

Събитието е съвместен проект на Гьоте Институт София и НБУ. Ще бъде представен българският превод на една от най-популярните книги в съвременния театър „Постдраматичният театър“. Книгата е издание на НБУ и на Панорама +. Преводач на книгата е режисьорката Гергана Димитрова, стилов редактор – Силвия Петрова. Научен редактор е проф. Виолета Дечева, д.н. Представянето ще бъде съпътствано от дискусия върху книгата.

Ханс–Тийс Леман е сред най-значимите фигури в съвременното театрознание. Автор на теорията за постдраматичния театър, рефлектираща върху театъра след 60-те години на 20 век и оказала съществено влияние върху процесите в развитието на театъра през последните 15 години. Съосновател e с режисьора Хейнер Гьобелс на прочутия Инситут по приложно театрознание в Гийсен в Университет-Гийсен. Професор по театрознание на Йохан Волфганг Гьоте Университет – Франкфурт ам Майн от 1988 до 2010, когато се пенсионира.

Гост-професор по театрознание в Университетите Париж III (Sorbonne Nouvelle), Париж VIII (St. Denis) Париж Х (Nanterre), в Университета Каунас/ Литва, в Ягелонския Университет Краков/ Полша и Университета Вирджиния/САЩ както и стипендиант на Japan Society for the Promotion of Science.