facebook

Събития

324410057-1088112975920089-3193430320794072846-n_678x410_crop_478b24840a
23.02.2023 13:30
Събития

Представяне на книгата „Размисли върху българската женска носия“ с автор Диляна Курдова

Център за книгата, книжарница


Организатори:
Център за книгата и департамент „Музика“


Водещ:
гл. ас. д-р Маргарита Кръстева

Дискутант:
Диляна Курдова

Поводът за създаването на книгата е да послужи за въведение в света на облеклото и значението му за българката от „едно време“, но не съдържа описания на носии, а гледа частите през призмата на символизма. Представя вътрешната потребност на автора да сподели своите открития в тази посока. Критичното мислене е от съществено значение особено днес, когато ни залива информация от типа „България е единствената страна в света, в която има 40 неравноделни такта... Пайдушкото хоро повдига вибрациите на любовта, то работи там, където е лимфната система“ ...

„Ганкиното хоро лекува дебелото черво и хармонизира тимусната жлеза, Елениното хоро помага пpи пcиxически разстройства“ ... „Дайчово, Черкезко, Варненско, Грънчарско – вcички те са в размер 9/8 и въздействат за единното съзнание“ (взето нейде из нета).

Целта на книгата е да запали всички ни да четем и да не се задоволяваме с полуистини, да е мост между тежките научни трудове и читателите, които искат да знаят повече. Знанието е, за да се споделя. Знанието е, за да се претворява в живота и в сферите, кръжащи около фолклора. За да сме истински пазители и българи.

Темата е особено актуална за студентите от програма „Музика“, които в този семестър ще изучават спецификата на българския фолклор в различните етнографски области на страната.

Kнигата е издадена от Фондация „Шевица“ с председател Петър Ангелов – алумни на бакалавърска програма „Музика“, специалност българска фолклорна хореография. Представянето на книгата ще бъде съпроводено с изпълнения на фолклорни песни и танци в камерен състав.