facebook

Събития

15-oktomvri_678x410_crop_478b24840a
15.10.2024 17:30
Добави в Google календар
Събития

Представяне на книгата "С гръб към морето" от Елена Пеева-Никифоридис

Книжарницата и галерия „НБУ в Центъра“



Организатори:
Книжарницата и галерия „НБУ в Центъра“


В книгата ,,С гръб към морето“ – изд. Факел, 9 новели разказват на читателя причудливи истории , които морските вълни изхвърлят на брега. Когато човек застане с гръб към морето, той започва да разговаря с него на безмълвния език на водата. Чува нейния шепот  и достига до прозрения, за които не е  и предполагал. Спомня си за мечтите, сбъднати и несбъднати, но свързани единствено с морето и с онази капка вода, от която се е създала Вселената  – вода , претъпкана с чудото на Сътворението. Това са 9 новели за хора от различни краища на света, но събрани в една лодка , насред морската шир. Какво става с тях, когато наоколо е само вода и един далечен хоризонт? Стават ли повече хора или не? Морето свързва сушите, но така ли е и с хората, когато са в обятията му?

 

Книгата ,,С гръб към морето“ започва с историята на една елха , която ще ни пренесе към настъпващите коледни празници. Езикът е като в коледна приказка – лек, спокоен, богат, красив, нашепващ житейски поуки, сякаш изхвърлени на брега от някаква морска вълна.

 

Елена Пеева-Никифоридис е родена в град Велинград, но е израснала в Пловдив. По професия e юрист - завършила e юридическия факултет на Карловия университет в Прага – Чехословакия. Има магистърска степен по международно право от същия университет. Владее пет езика.

От тридесет години е омъжена и живее в Гърция. Съпругът ѝ е известният гръцки художник Янис Митрака.

След смъртта на майка си, започва да пиша стихове, а по-късно и разкази. През 2011 г. изпраща свой разказ на един литературен конкурс в Марсилия и той е отличен със специалната награда от Международния форум на жените от Средиземноморието. Темата е „Емигранти“. В тях е втъкана житейската философия на нейната баба.