Събития

dsc-0137_678x410_crop_478b24840a
17.10.2019 18:00
Събития

Представяне на книгата „Сред звездите: Симо Лазаров и музикалният авангард” на Силвия Стефанова

Зала „Съюз на българските журналисти“, ул. Граф Игнатиев 4

Организатор:
Учебно-практически и изследователски център за компютърно музициране и саунд дизайн „Станислав Станчев - Стенли“ при БФ

Водещ:
Силвия Стефанова

Модератор:
проф. д-р Симо Лазаров

С участието на:
Преподаватели и студенти от курсовете по „Електронна и компютърна музика“ и майнър програма Музикален Ди Джей (DJ) и Видео Джей-инг (VJ).


За първи път българско издание разглежда развитието на електронната музика у нас и творчеството на композитора Симо Лазаров успоредно със съдбите на големите имена от музикалния авангард - Леон Теремин, Луиджи Русоло, Едгар Варез, Оливие Месиен, Пиер Шефер, Пиер Булез, Лучано Берио, Карлхайнц Щокхаузен, Робърт Муг, Джон Кейдж, Янис Ксенакис, Луиджи Ноно, Джорджо Мородер, Жан-Мишел Жар, Вангелис и Исао Томита. Книгата се докосва до извори и факти, неизползвани у нас досега. Тя повежда читателя към предчувствието за една „възможна“ България, чието израстване бе обуздано от  Берлинската стена и сенките на Сталин. С преплетените в повествованието линкове, текстът дава възможност за последващо изследователско усилие от страна на читатели и студени. Богатият фактологичен материал представя културна, но и историческа  хроника на процесите в Западна Европа и България през XX и началото на XXI век не само в сферата на музиката.

Силвия Стефанова е журналист и радиоводещ. Завършва 9-а ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ в София и българска филология и социална психология в СУ „Св. Климент Охридски“. Автор е на пет книги с поезия. Съставител и редактор е на два сборника със стихове на журналисти-поети. През 2012 г. книгата ѝ „Сянка от копнеж“ е представена в Япония при посещението на българската парламентарна делегация там. През 2016 г. става носител на Втора награда в Четвъртия национален конкурс за хайку поезия, а балет „Арабеск“ прави спектакъла „Сянка от копнеж“ по едноименната ѝ книга. През 2017 г. е отличена с Диплома във френската секция на международния конкурс за класическо хайку.