facebook

Събития

bab-il-morocco_678x410_crop_478b24840a
14.12.2023 18:00
Събития

Представяне на модна колекция „Bab al Morocco“ (Вратата към Мароко) Resort 2025

НБУ в Центъра, ул. „Г.С. Раковски“ №191Б

Организатори:
НБУ в Центъра
департамент „Дизайн“ 

Ръководител:
доц. д-р Кристина Савова

Дизайнерски екип:
Мария Бонева, Ралица Николова, Лора Проданова, Ива Шопова

Продуктов дизайнер/технолог:
Виктор Спасов (технически сътрудник в УПИЗ Експериментално и художествено ателие по мода)

Асистенти:
Натали Ламбурова, Арезу Анзапур и Десиана Борисова

Kолекциятa „Bal al Morocco“ представя пътешествие към женствеността в Мароканската култура, пречупено през призмата на дизайнерите и собственото разбиране за идеята, свързана с къната и празника на розата в Мароко. Аутфитите са съобразени с предложенията за модни облекла за 2025 г.

В мароканската култура къната е важна част от традициите и обичаите на страната. Тя притежава не само женска енергия, а и духовно и социално значение. Вярвайки, че къната носи със себе си не само изкуство, но и мистика, „Bab al Morocco“ представя уникални дизайни, вдъхновени от характерните мотиви в традиционната къна. Геометричните и флоралните форми се преплитат в изключителни модели, създавайки усещане за връзка с женствеността и древните вярвания.

„Bab al Morocco“ цели да обедини красотата на традицията с модерния дизайн, като създава почит на мистичната сила на къната и свързва този древен обичай със съвременните модни тенденции. Всеки модел в тази колекция е своеобразно изкуство, което отразява връзката с красотата и традициите на Мароко. Множеството конструкции и форми, които оформят дрехите, обогатяват визията и преобразяват обикновеното в изключително.

От изчистени линии до богати текстури, всичко това е изразено в колекцията. Цветовата палитра отразява както енергията и живота, които традиционно се свързва с къната, така и празничния дух по време на фестивала. Ярки тонове като синьо, оранжево и кафяво, оживяват във всяка частица от колекцията. Тези цветове са своеобразно възприятие на красотата и емоциите, които оформят мароканската култура. „Bab al Marocco“ е израз на вдъхновение и хармония. Чрез колекцията се представя къната и нейната уникална роля в културата на Мароко. FASHIONxNBU въвежда нова перспектива, която обединява древната традиция със съвременното изкуство на модата.