facebook

Събития

kvartal_678x410_crop_478b24840a
13.09.2024 18:00
Добави в Google календар
Събития

Представяне на модна колекция "Духът на стара София"

Модно студио MILENA NACHEVA
гр. София, ул. Веслец 21
От 18:00 на 13.09.2024 до 21:00 на 15.09.2024

Организатор:

департамент „Дизайн“

 

Водещ:

д-р Милена Начева

 

Модератор:

доц. д-р Яна Дворецка

 

Участници:

Студенти от БП „Мода“ 

 

Студенти от програма МОДА на Нов български университет представят колекция "Духът на стара София", вдъхновена от темата на 9-тото издание на КвАРТал фестивал, в датите между 13-15 септември, 2024 г. Моделите, които студентите са създали ще бъдат изложени в Модно студио MILENA NACHEVA, намиращо се на ул. Веслец №21, разположена в сърцето на КвАРТал фестивала между улиците „Екзарх Йосиф“ и „Цар Симеон“.
Заедно със специално проектираните модели ще бъде представена и колекция на модния лейбъл "Fashion x NBU", както и селекция от облекла на финалистите в конкурса IDEA MODA.

 

Освен да разгледат моделите, посетителите на фестивала ще имат възможност да се включат и във вълнуващ конкурс- уоркшоп, който ще се проведе на улицата пред студиото.
Няколко отбора 1 студент + 1 посетител на фестивал ще създадат модел- инсталация от нетрадиционни материали върху шивашки манекен и ще бъдат оценени от жури. Подаръци ще има за всички, както и специални награди за победителите.

 

Благодарности на Адриана Попова, главен специалист в отдел "Издателска и информационна дейност" на Държавна агенция "Архиви", която предостави за ползване от студентите голям обем от снимков и текстов материал, които са част от проучването ѝ за подготовката на изложбата „Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX в. до средата на XX в.“ 

 

Д-р Милена Начева е моден дизайнер с дългогодишен опит в създаването на дизайнерски облекла, капсулни колекции и персонализирани облекла. Модата е нейна детска мечта, която превръща в професия. От 2017г. е преподавател в програма Мода на НБУ. За нея преподавателската професия е голяма отговорност, но и възможност да предаде знанията си на следващото поколение дизайнери, като това е мотивация да актуализира непрестанно знанията си и да продължава да се развива като професионалист. От 2021г. нейното модно студио, обединяващо шоурум и работилница, се намира в сърцето на КвАРТала на ул. Веслец 21.