facebook

Събития

2455485_678x410_crop_478b24840a
15.12.2021 18:00
Събития

Представяне на модния лейбъл „FASHIONхNBU“

Книжарница и галерия „НБУ в Центъра“


Организатори:
Книжарница и галерия „НБУ в Центъра“
департамент „Дизайн“, УПИЗ „Ателие по мода“


Ръководители:
доц. д-р Кристина Савова и ас. Кристина Колодеева

УПИЗ Експериментално художествено ателие по мода разработи университетски моден лейбъл „FASHIONхNBU“
и на 15 декември в НБУ в ЦентърА ще бъде представена първата колекция „Momentum pacis“.

 

„FASHIONхNBU“ спомага за развитието на практическото обучение у студентите (дизайнерски и технически). С него се подпомага разбирането на модната индустрия и се симулира процеса на работа в професионално дизайн студио / дизайнерски отдел в модна компания. Работата по лейбъла осигурява стаж на студентите в 7-ми и 8-ми семестър от специализация „Модна индустрия“.

Първата колекция „Momentum pacis“(за сезон пролет/лято 2022) поставя нарастващото желание към контакт с природата и естествеността за основен аспект на лятната мода. Основно вдъхновение за нея е картината „Жътва“ (1565 г.) на Питър Брьогел (1525-1569), която не само представя интересна пресечна точка между пейзажа и всекидневието на хората, но позволява да се доловят техните радости и неволи през един нелек в екологично отношение период от историята на Европа.

Интересът към тревогите на хората по онова време за промените върху климата и тяхното отражение върху обществения живот подтиква дизайнерите на „FASHIONхNBU“ да създадат иновативни силуети и похвати, съпоставяйки минало с „мейнстрийм“ по актуални и наболели климатични проблеми. С помощта на креативни техники и похвати за устойчив дизайн при производство с нулев отпадък е създадена колекция от облекла и аксесоари за всекидневния гардероб, преплитаща множество съвременни визии и занаятчийски техники. Студени сини, зелени, сиви и кафяви нюанси върху основни компоненти в изграждането на силуетите в колекцията - памук, студена вълна и леко фризе.



Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд Учебни програми към ФБО.