facebook

Събития

drugs_678x410_crop_478b24840a
13.04.2022 16:30
Събития

Представяне на монографията „Българите и опиатите. Производство и търговия (1879-1944 г.)“ с автор Димитър Гюдуров

Център за книгата, книжарница

Организатори:
Център за книгата
департамент „История“

Водещ:
доц. д-р Йордан Ефтимов

Дискутанти:
гл. ас. д-р Методи Методиев,
гл. ас. д-р Димитър Гюдуров

От Освобождението до края на Първата световна война България се вписва напълно в общата световна политика към упойващите вещества, като отглеждането на сънотворен мак и добиването на опиум е неразделна част от българската икономика. След края на световния конфликт и въведените от ОН ограничителни регламенти за търговията с опиатите се появява и организираната контрабанда към черните пазари, изпитващи алкалоиден глад. Между 1919 и 1944 г. българската държава също е въвлечена от нейни и чужди граждани в международната мрежа за производство и нелегална търговия с опиум, хероин и хашиш.

Изследването има за цел да проследи легалното производство на упойващи вещества, контрабандата с тях и превенцията на българските власти срещу нелегалното им добиване и разпространение.

Гл. ас. д-р Димитър Гюдуров преподава нова и най-нова история на България в Нов български университет. Изследователските му интереси са в областта на националните, етническите и малцинствените политики в България и Югоизточна Европа.

Връзка към изданието