Събития

26220459-1808743769167685-4380838621694626772-o_678x410_crop_478b24840a
17.01.2018 19:00
Събития

Представяне на монографията на проф. Ялом „Екзистенциална психотерапия“

НДК, Литературен клуб „Перото“

Организатори:
Литературен клуб „Перото“
Издателство „Колибри“

Премиерата на „Екзистенциална психотерапия“ – фундаментален научен труд на световно известния американския психотерапевт и професор по психиатрия Ървин Д. Ялом.

Със специалното участие на д-р Светлозар Василев - преподавател в НБУ, и психоаналитик към БПО, д-р Давид Йерохам - психодрама терапевт, и преводачката на книгата Людмила Андреева.

Всеки човек преминава през определени етапи на развитие - и всеки от нас го прави със собствена съпътстваща тревожност. Екзистенциалната психотерапия е динамичен подход към терапията, който се фокусира върху притеснения, коренящи се в битието на човека. Книгата се занимава с четирите базисни притеснения: смърт, свобода, изолация и безсмислие.

 

Смъртта – казват стоиците – е най-важното събитие в живота. Да се научиш как да живееш добре, означава да се научиш как да умреш и обратното: да се научиш как да умреш, означава да се научиш как да живееш добре. Цицерон казва: „Да философстваш, означава да се подготвиш за смъртта“. Макар че физическата природа на смъртта разрушава човека, идеята за нея го спасява, подчертава д-р Ялом.

 

Но как точно идеята за смъртта спасява човека? Как да осъзнаем отговорностите си и да поемем контрола върху собствения си живот? Що е то екзистенциална изолация? Възможно ли е да изграждаш отношения на близост с друг човек по свободен от потребности начин? И защо имаме нужда от смисъл?

 

Трудът на д-р Ялом предлага отговор на тези въпроси, а те вълнуват всеки човек.Освободете си вечерта на 17-и януари за една дискусия, която неминуемо ще ви обогати.