facebook

Събития

v-sweta_678x410_crop_478b24840a
28.05.2018 17:30
Събития

Представяне на монографията „В света на електронната музика на Симо Лазаров“ с автор д-р Росица Бечева

В рамките на 49 международен фестивал „Софийски музикални седмици“ (март-юли 2018)

Зала „България“, студио „Музика“

Организатор:
Международен фестивал „Софийски музикални седмици“

Съорганизатори:
департамент „Музика“
Учебно-практически и изследователски център за компютърно музициране и компютърна звукообработка „Станислав Станчев-Стенли“ при БФ
Център за книгата, НБУ

Водещ:
проф. д-р Милена Шушулова

Модератор:
гл. ас. д-р Росица Бечева

Участници:
проф. д-р Симо Лазаров, почетен професор на НБУ, проф. Елисавета Вълчинова -Чендова, д.н. НБУ, преподаватели, студенти

Монографията „В света на електронната музика на Симо Лазаров“ с автор д-р Росица Бечева е издание на НБУ (2018г.)

Книгата е посветена на 70-годишния юбилей на проф. д-р Симо Лазаров - почетен професор на Нов български университет. Това е първото цялостно изследване за пионера на електронната и компютърната музика в България. За първи път музиката му е тема на отделна разработка, която е и първи по рода си опит музикалното мислене на Симо Лазаров да бъде анализирано до ниво на самостоятелна музикално-езикова система. Акцентът е поставен върху цялостната творческа дейност на композитора – създаването на произведенията, замисъла и реализацията на проектите, студийната, изпълнителската и концертна дейност, педагогическата и продуцентска активност, популяризаторската дейност, като е направен опит за извеждане аспектите на електронното звукоизвличане и интерпретацията, композиционната система, идеите за темброво пространство, концептуалният модел за синтетичен спектакъл.

Д-р Росица Бечева е главен асистент в департамент „Музика“ на Нов български университет. Тя е доктор по Музикознание и музикално изкуство със защитена дисертация на тема: „Методика на обучението по синтезатор“ - първата в България методика за електронен инструмент. Като преподавател в департамент „Музика“, от 2000 г. тя е част от творческия екип на проф. д-р Симо Лазаров, почетен професор на НБУ, създател на първата и единствена у нас специализация „компютърно музициране”.Д-р Росица Бечева е член на секция „Музиколози” при Съюза на българските композитори.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г. и носител на лейбъла за качество „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” на Европейската фестивална асоциация за 2017 - 2018 г.