facebook

Събития

znachimite_678x410_crop_478b24840a
17.04.2024 16:20
Събития

Представяне на монографията „Значимите други в живота на човека“

Автор - Надя Колчева

Център за книгата, книжарница

Организатори:
Център за книгата и департамент „Когнитивна наука и психология“

Модератор:
проф. д-р Лилия Гурова

Дискутанти:
- д-р Пламен Димитров, MSOD, RODC, DSc
- Проф. д-р Севджихан Еюбова, психолог, Професор по психология на развитието в детска и юношеска възраст и преподавател в Шуменски университет "Епископ Константин Преславски"
- Светла Стайкова, дм Клиничен психолог, Институт по невробиология - БАН

„Значимите други в живота на човека“ е книга за човешките отношения, дълбочината на човешката ни същност, огромното значение на взаимоотношенията с друго човешко същество за нашето развитие и функциониране. В хода на нашия живот,  „от люлката до гроба“, връзките, които създаваме с другите, значими за нас хора, се вплитат в сложни модели, чрез които изграждаме своята идентичност и разбирането за себе си, оформят нашите преживявания, моделират нашите възприятия за света, нашето личностно израстване и благополучие, влияят на житейския път, който изминаваме.

В книгата се прави кратък обзор на това какво е човешко развитие; разглеждат се понятия и дефиниции; представят се теоретични модели, които дават основите за разбирането на междуличностните взаимоотношения. Четири отделни глави представят през призмата на множество изследвания, проведени у нас, авторски, и в чужбина, взаимоотношенията с различен тип значими други – родителите, учителите, интимните партньори и ръководителите на работното място. За първи път се разглеждат взаимоотношенията в организационен контекст в рамките на IPARTheory.

Книгата би била интересно четиво за студенти от бакалавърски, магистърски и докторски програми, както и за всички, които искат да разберат повече за значението и природата на човешките отношения.

„В монографията „Значимите други в живота на човека“, д-р Надя Колчева представя задълбочено изследване върху вълнуващия път на човешкото развитие, като подчертава, че той се формира чрез срещи и взаимодействия със значимите други. Разгледани са класическите теоретични постановки за развитието на човешките взаимоотношения, които авторката умело обогатява със собствени проучвания, извършени в рамките на IPARTheor.“

Проф. д-р Севджихан Еюбова, психолог. Професор по психология на развитието в детска и юношеска възраст и преподавател в Шуменски университет "Епископ Константин Преславски"

 

„Всичко, което съставлява нашето човешко битие, живота ни, дължим на отношенията си със значими за нас хора. Аз съм точно това уникално аз, доколкото ние сме наистина Ние в отношенията помежду си. Книгата на д-р Надя Колчева ни показва как да осмислим ролята на отношенията за нашето развитие. А с това ни предлага отговори на толкова много въпроси, които ни вълнуват от люлката до гроба.“

д-р Пламен Димитров, психолог, екзистенциален терапевт и организационен консултант

 

https://bookshop.nbu.bg/bg/books/view/znachimite-drugi-v-zhivota-na-choveka