facebook

Събития

banner-10-17-2018-16-00_678x410_crop_478b24840a
17.10.2018 16:00
Събития

Представяне на „Объркани в болката“ от гл. ас. д-р Румен Петров

Център за книгата – книжарница, корпус 1

Организатор:
Център за книгата

Водещ:
доц. д-р Морис Фадел

Дискутанти:
гл. ас. д-р Румен Петров
проф. д-р Христо Тодоров

Участници:
преподаватели и студенти

Въпросът за смисъла, предмета, обхвата и дилемите на социалната работа е във фокуса на новата книга на гл. ас. д-р Румен Петров, публикувана от издателство „Парадокс“. Авторът следва разбирането за социалността на човека (Аристотел) като сложно, но изначално условие за отношенията между хората. В този план социалната работа, разбирана като работа по установяване и поддържане на социалната връзка, има нужда да познава многото начини, по които човешката социалност може да се нарани. Опитът от нараняването и трудностите пред неговото изразяване обикновено се пренебрегват (подлагат се на социална изолация) и водят до задълбочаване на десоциализиращата спирала на травма и отчуждение.

Авторът споделя „Смятам, че работата по справянето с последиците от това и за възстановяването на компрометираната социалност (възстановяването на връзката, особено на връзката със страдащия, защото страданието разрушава социалната връзка) е социална работа. Мисля, че книгата е за справедливостта“.

Гл. ас. д-р Румен Петров преподава социална работа в НБУ (департамент „Здравеопазване и социална работа“). По образование е лекар-психиатър и психотерапевт. Докторската му степен е в областта на психо-социалните науки (в частност – групови отношения и общностно развитие в пост-тоталитарни условия). Научните му интереси са в областта на социалната травма и социалното възстановяване.

По време на представянето изданието се продава с 10% отстъпка.